Svet
25.10.2021. 12:30
Tanjug

Sve je počelo 2019.

Vojni puč u Sudanu: Kako je do toga došlo, gde je predsednik

Sudan, 21. 10. 2021.
Izvor: EPA / MOHAMMED ABU OBAID

Vojni puč u Sudanu posledica je nepoverenja između vojske i civilnih lidera, koji dele vlast od avgusta 2019. godine, nakon svrgavanja predsednika Omara el-Bašira ranije te godine, piše BBC.

El-Bašira je svrgnula s vlasti vojska, ali su masovni ulični protesti bez presedana primorali generale da ispregovaraju plan koji je imao za cilj prelazak na demokratsku vladu.

Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvereni savet, ali su ove dve grupe javno u sukobu.

Vojska je, pre nego što je dogovorena demokratska tranzicija, otvorila u junu 2019. godine vatru na učesnike protesta u prestonici Kartumu, a tom prilikom ubijeno je 87 ljudi.

Tenzije u zemlji pogoršale su se nakon neuspešnog pokušaja puča prošlog meseca.

Proteklih nekoliko nedelja u zemlji su održani protesti u kojima se tražilo od vojske da preuzme vlast, kao i velike demonstracije tokom kojih je iskazana podrška premijeru. Učesnici protesta naklonjeni vojsci optužili su vladu da nije uspela da oživi nacionalno bogatstvo, u vreme kada su sve prisutnije nestašice hleba.

I potezi Hamdoka usmereni ka reformi ekonomije, koji uključuju smanjenje subvencija za gorivo, pokazali su se među pojedincima kao nepopularni.

Najviše rangiranog predstavnika civila, premijera Abdala Hamdoka vojnici su sada, kako prenose mediji, priveli, zajedno sa još nekoliko ministara.

Izgleda i da je vojska preuzela kontrolu nad sedištima državne televizije i radija, a ograničen je i pristup internetu.

Ministarstvo informisanja Sudana na Fejsbuku je objavilo da je premijer sada pozvao ljude da podrže vladu.

Na pojedinim fotografijima i iz izveštaja koji stižu iz prestonice Kartuma vidi se demonstranti.

Na ulicama je raspoređena i vojska kako bi ograničila kretanje.

Nekoliko ljudi je povređeno u sukobima između sudanskih vojnika i građana koji protestuju protiv puča, a koji su pokušali da se približe zgradi generalštaba u Kartumu, javila je televizija Al Arabija, pozivajući se na svedoke.

Demonstranti su prethodno prošli barikade i ušli u ulicu koja okružuje sedište vojske u Kartumu, navodi televizija Al-Džazira.

Hamdok je premešten na nepoznatu lokaciju, nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, saopštilo je sudansko Ministarstvo informisanja, preneo je Rojters.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve