Svet
01.02.2021. 13:46
Tanjug

Vojska preuzela vlast u Mjanmaru, proglašeno vanredno stanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

U obraćanju emitovanom na vojnoj televiziji navodi se da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaing, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Sakchai Lalit

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Sakchai Lalit

Vojska je potvrdila da su uhapšeni visoki funkcioneri Nacionalne lige za demokratiju (NLD), među njima i Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir i liderke stranke koja je ubedljivo pobedila na novembarskim izborima, i da se vanredno stanje proglašava za narednih godinu dana.

Ovakav razvoj situacije dolazi nekoliko dana nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/LYNN BO BO

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak tvrdnje vojske o izbornim prevarama, i saopštila da nije bilo dovoljno velikih nepravilnosti da utiču na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između civilne vlade i vojske.

GUTEREŠ: Ozbiljan udarac na demokratiju u Mjanmaru

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije je danas osudio vojnu akciju i današnji pritvor Aung San Su Ći i drugih političkih lidera u Mjanmaru i pozvao vojno rukovodstvo da poštuje volju naroda iskazanu na poslednjim izborima.

"Ovi događaji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratske reforme u Mjanmaru, svi relevantni lideri u državi trebalo bi odmah da započnu dijalog i da se uzdrže od bilo kakvog od nasilja i u potpunosti poštujući ljudska prava i osnovne slobode", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ESTELA SILVA

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.

Ovi događaji su usledili nakon što su prošle nedelje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
19.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve