Svet
26.02.2024. 19:29
Beta

Predsednik Ukrajine

Zelenski tvrdi da Evropska unija nije ispunila obećanje

Volodimir Zelenski
Izvor: AP POOL / THIBAULT CAMUS / POOL

Ukrajina je primila samo 30 odsto od milion artiljerijskih granata koje je Evropske unija (EU) obećala prošle godine, izjavio je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski, dok je vojska u teškoćama na frontu i nedostaje joj municija.

"Od milion granata koje nam je obećala EU, nije isporučeno 50 odsto, već nažalost 30 odsto", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa bugarskim ministrom Nikolajem Denkovim.
 

EU se prošle godine obavezala da će Ukrajini, koja se dve godine bori protiv ruske invazije, poslati milion artiljerijskih granata pre kraja marta 2024. godine, ali je kasnije priznala da ne može da postigne taj cilj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je krajem januara rekao da će do marta biti isporučeno oko 52 odsto obećanih granata.

Ukupno, prema rečima Borela, EU će moći da isporuči Kijevu 1,15 miliona granata pre kraja 2024. godine.

Ukrajinski zvaničnici su se poslednjih dana žalili zbog kašnjenja u isporuci zapadne vojne pomoći, što je posebno primoralo ukrajinsku vojsku da se povuče iz grada tvrđave Avdijivke posle četiri meseca borbi.

Ukrajinske vlasti su navele da su njene snage napustile jedno malo selo u blizini Avdijivke zbog neprestanog pritiska ruskih snaga.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Omerov u nedelju je rekao da je polovina zapadnog naoružanja obećanog Kijevu isporučena sa zakašnjenjem.

Zelenski je prošle nedelje ocenio da su kašnjenja u isporuci oružja doprinela neuspehu velike kontraofanzive Kijeva u leto 2023.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve