Svet
21.01.2020. 18:49
Tanjug

VOZOM DO DAVOSA: Greta Tunberg - Još ništa niste videli

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg stigla je u Davos na Svetski ekonomski forum. Prethodno je Greta sa više od 10.000 demonstranata marširala  u švajcarskom gradu Lozani.

Sedamnaestogodišnjakinja koja je pokrenula pokret Petak za budućnost koji je izazvao globalne proteste, osudila je nedostatak vladinih akcija za smanjivanje štetnih emisija pre nego što bude prekasno.

"Dakle, sada smo u novoj godini i ušli smo u novu deceniju, a dosad, tokom ove decenije, nismo videli nikakav znak da dolazi do stvarne klimatske akcije i da se mora promeniti“, rekla je Tunbergova u govoru u Lozani, prenosi Rojters.

Pročitajte još: Ponuda - "Ko ubije Trampa, tri miliona dolara"

"Svetskim liderima i onima na vlasti htela bih da poručim da još ništa niste videli. Nismo gotovi, u to vas možemo uveriti. I s tom porukom dolazimo na Svetski ekonomski forum u Davosu sledeće nedelje", dodala je.

Demonstranti su držali transparente s natpisima poput "Probudite se i pomirišite požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".

Klimatske promene i uništavanje životne sredine premašuju rizike koje su svetski lideri naglasili u istraživanju uoci okupljanja globalne elite 2020. godine.

Ovogodišnje okupljanje odvija se dok se u Australiji saniraju posledice najgorih požara u istoriji te zemlje. Dok je tamošnja vlada izbegavala vezu s klimatskim promenama, požari su dodatno zabrinuli javnost zbog zagrevanja planete.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve