Svet
15.09.2020. 13:58
Tanjug

VRAĆA SE U RUSIJU: Navaljni progovorio nakon buđenja iz kome

w_56313846.jpg
Izvor: EPA / YURI KOCHETKOV

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se leči u berlinskoj bolnici Charite gde je dugo bio u komi, rekao je da želi da se vrati u Rusiju.

Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na nemačke izvore, Navaljni je tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

"Nema namere da bude u egzilu u Nemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju", otkrio je službenik nemačke bezbedonosne službe.

Nemački bezbednjak potvrdio je Njujork tajmsu da je ruski opozicioni lider "oštrog uma".

"Potpuno je svestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gde se nalazi", rekao je ovaj anonimni službenik.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Bolničari koji su lečili Navaljnog, pošto mu je prošlog meseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu videli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Rojters pet medicinskih izvora.

Njihovi izveštaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gde je lečen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Povezane vesti - POMPEO: Značajna šansa da su Rusi naredili trovanje Navaljnog

Nemačka, gde je Navaljni odveden na dalje lečenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala retkim nervnim agensom - novičokom.

Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.

Kremlj je rekao da su optužbe "neutemeljene" i da nije "video" dokaze trovanja i zatražio od Nemačke da pruži dokaze o trovanju.

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
16.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve