VRATILI AMERIKANCIMA MILO ZA DRAGO: Rusi proterali 60 američkih diplomata i zatvorili im konzulat

VRATILI AMERIKANCIMA MILO ZA DRAGO: Rusi proterali 60 američkih diplomata i zatvorili im konzulat

Foto: Printscreen Youtube


Rusija je odlučila da protera 60 američkih diplomata i zatvori konzulat SAD u Sankt Peterburgu, kao odgovor na sličan potez Vašingtona, objavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Šezdeset diplomata, od kojih su 58 u američkoj misiji u Moskvi, dobli su status “persona non grata” zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa diplomatskim statusom, objavilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova i naredilo im da napuste zemlju do petog aprila.

Heder Navert, zvaničnica američkog Stejt departmenta, rekla je da “Moskva mora da prestane da glumi žrtvu” i naglasila ne vidi odluku ruskih vlasti da protera diplomate kao uzvraćanje istom merom.

Serger Lavrov najavio je da nijedna država koja je proterala ruske doplomate neće proći nekažnjeno i optužio Vašington i London da vrše pritisak na manje zemlje da učestvuju u diplomatskom ratu.

Tenzije u odnosu Zapada i Rusije pokrenute su kada je vlada Velike Britanije otvoreno okrivila Moskvu za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije Kripalj, koje se desilo četvrtog aprila. Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je odbacio sve optužbe.

Više od 20 zemalja, uključujući Crnu Goru i Makedoniju, podržale su britance u proterivanju više od 100 ruskih diplomata. SAD su u ponedeljak proterale 60.

Šezdesetšestogodišnji Sergej Skripalj je i dalje u kritičnom stanju, a iz okružne bolnice u Solsberiju javljeno je da je njegova ćerka Julija više nije u životnoj opasnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar