Svet
29.01.2020. 13:39
Tanjug

"VREME DA SE OKONČA": Trampov pravni tim zatražio od Senata da ga oslobodi optužbi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pravni tim predsednika SAD Donalda Trampa završio je iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju za opoziv u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi.

"Izbori se održavaju za samo nekoliko meseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presednika. Poništavanje prošlih izbora i mešanje u predstojeće nanelo bi ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vreme je da se ovo okonča, ovde i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci ovaj predlog za opoziv", rekao je
pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni.

Pročitajte još: Tramp predstavio mirovni plan za Bliski istok

Trampovi advokati tvrdili su i da predsednici ne mogu da budu smenjeni s položaja zbog "neodređenih" optužbi o prestupu, preneo je sinoć Glas Amerike.

Jedan od predsednikovih advokata, zamenik pravnog savetnika Bele kuće Pet Filibin, rekao je senatorima da optužbe demokrata protiv Trampa ne predstavljaju osnov za opoziv. Dodao je da su osnivači Amerike osigurali da pojam opoziva bude usko definisan, sa jasno navedenim prestupima koji bi bili osnova za opoziv.

Pročitajte još: Abas odbacio Trampov plan

Posle iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori, koji imaju ulogu porotnika, imaju po osam sati u sredu i četvrtak da dostave pitanja glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, koji predsedava suđenjem.

Očekuje se da će Tramp biti oslobođen optužbi, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a za odluku o smenjivanju potrebna je dvotrećinska većina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve