VREME JE ZA NAPLATU Rusi se uzdaju u novog predsednika Ukrajine

VREME JE ZA NAPLATU Rusi se uzdaju u novog predsednika Ukrajine

EPA-EFE/STEPAN FRANKO


Satira i prezasićenost političkim obećanjima, kombinacija sasvim dovoljna da čovek sa nekada podignutim srednjim prstom pobedi na izborima u Ukrajini. Komičar Vladimir Zelenski porazio je u drugom krugu predsedničkih izbora aktuelnog šefa države Petra Porošenka. Neočekivano, ako se uzmu u obzir procene analitičara i agencija za istraživanje javnog mnjenja, koji su veće šanse davali Porošenku.

Zelenski je osvojio više od 70 odsto glasova, dok je za njegovog protivkandidata glasalo samo 25 procenata birača. Porošenko je priznao poraz, ali je rekao da se neće u potpunosti povući iz politike. Sasvim dovoljno, pa da Russia Today objavi da je Zapad podržao pogrešnog čoveka i da je došlo vreme da Rusija to naplati.

Sa ruske strane su stigle vrlo optimistične izjave o novom predsedniku Ukrajine. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Zelenski neće promeniti svoju retoriku o Rusiji, ali da postoje šanse da će veze Moskve i Kremlja ojačati.
“Nema sumnje da će novi šef države ponavljati iste ideološke klišee. Nemam iluzija o tome. Međutim, postoji šansa za novu saradnju, ako se novi lider dozove pameti i prohvati pragmatičan i razuman pristup koji uzima u obzir političku realnost u Ukrajini”, naveo je Medvedev.

Takvim ocenama se pridružila i portparolka ruskog minstarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
“Sa svim razumevanjem kako svet funkcioniše iza scene, ja ću ponovo reći: Ukrajina može da se vrati na početno stanje. Ne u smislu preraspodele gotovine iz jednog džepa u drugi. Već na onaj zasnovan na razumevanju potrebe da se ljudi ujedine, ne na osnovu sile, već na osnovu nacionalne agende “, napisala je Zaharova.ž

Možda su sasvim opravdano Zelenskog, u njegovom štabu greškom nazvali “Vladimir Vladimirovič”, iako je njegovo ime po ocu Aleksandrovič.
„Prijatelji, pozdravite kandidata za predsednika Ukrajine – Vladimira Vladimiroviča Zelenskog”, objavio je voditelj na mikrofonu. Druga volonterka štaba je pokušala da „ispravi grešku i ponovo je objavila ime kandidata, ali bez imena oca koje je uobičajeno u Ukrajini.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar