Svet
30.09.2022. 18:15
Beta

"Decenija prkosa"

Za 10 godina ubijeno više od 1.700 ekoloških aktivista

klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Više od 1.700 ekoloških aktivista ubijeno je tokom poslednje decenije, što znači da je u proseku svaki drugi dan stradala jedna osoba zbog borbe za očuvanje prirode, saopštila je nevladina organizacija Globalni svedok.

U izveštaju "Decenija prkosa" navodi se da su od 2012. do 2021. ubijena su najmanje 1.733 borca za očuvanje zemlje i životne sredine.

Za ubistva su odgovorne plaćene ubice, organizovane kriminalne grupe i njihove vlade, a najviše aktivista je ubijeno u Brazilu, Kolumbiji, Filipinima i Meksiku.

Samo 2021. zabeleženo je 200 ubistava, od čega je više od tri četvrtine počinjeno u Latinskoj Americi.

Od evropskih zemalja, po jedno ubistvo je zabeleženo u Francuskoj i Irskoj, po dva u Rumuniji i Španiji, po četiri u Ukrajini i Rusiji.

Evropska unija, navodi se u izveštaju, kao veliki trgovinski blok sa globalnim uticajem ima odgovornost i priliku da predvodi put ka većoj korporativnoj odgovornosti.

"EU je dužna da doprinese zaštiti ljudskih prava i životne sredine, posebno tamo gde njeno delovanje ima međunarodni uticaj", navode autori.
 

U izveštaju objavljenom 29. septembra ukazuje se da je hitno potrebno zaštititi one koji brane zemlju i životnu sredinu u vreme pogoršanja klimatske krize i ugroženog biodiverziteta.

Veliki broj ubistava, nasilja i represije povezano je sa teritorijalnim sukobima i težnjom za ekonomskim rastom koji je zasnovan na ekstrakciji prirodnih resursa.

klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Autori izveštaja napominju da podaci o ubistvima ne pokazuju prave razmere problema jer je u nekim zemljama teško proceniti situaciju u kojoj se nalaze aktivisti zbog ograničene slobode medija i nepostojanja nezavisnog monitorina. Takođe, teško je pratiti sporove oko zemljišta i ekološke probleme u zemljama u kojima se vode sukobi.

Istraživanje je pokazalo i da se mali broj počinilaca ikada privede pravdi zbog propusta vlasti da pravilno istraži te zločine.

Mnoge vlasti ignorišu ili aktivno ometaju istrage tih ubistava često zbog navodng dosluha korporativnih i državnih interesa", saopštio je Globalni svedok.

Portparol organizacije je rekao da starosedeoci, ekološki aktivisti i drugi branioci zemlje i životne sredine imaju ključnu ulogu kao "prva linija odbrane od ekološkog kolapsa" i da rizikuju svoje živote boreći se protiv klimatskih promena i gubitka biodiverziteta.

"Oni su suočeni s nasiljem, kriminalizacijom i uznemiravanjem koje održavaju represivne vlade i kompanije koje prioritet daju profitu nad štetom koja se nanosi ljudima i životnoj sredini", rekao je portparol.
 

U istraživanju se ističe i da se autohtone zajednice suočavaju s nesrazmernim brojem napada. Pripadnici tih zajednica su bili žrtva u gotovo 40 odsto slučajeva, iako čine samo pet odsto svetske populacije.

Globalni svedok je pozvao na odgovornost kompanije i vlade za nasilje nad braniocima zemlje i životne sredine, "ljude koji su na prvoj liniji fronta" u borbi protiv klimatske krize.
 

"Hitna akcija je potrebna na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou da bi se okončalo nasilje i nepravda s kojim se suočavaju", navodi se u saopštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na haju za klimatske promene: 1,5 milijardi dolara za ugalj
Ugalj

Prekršena obećanja

15.02.2022. 12:05

Na haju za klimatske promene: 1,5 milijardi dolara za ugalj

Stotine finansijskih institucija plasiralo je 1,5 milijardi dolara u industriju uglja u vidu zajmova i garancija od januara 2019. do novembra 2021. godine, iako su mnoge dale obećanja da će voditi politiku za ostvarenje neto nulte emisije štetnih gasova, pokazuje istraživanje grupe od 28 nevladinih organizacija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve