ZA PET NEDELJA: Bez posla ostalo 26 miliona Amerikanaca

ZA PET NEDELJA: Bez posla ostalo 26 miliona Amerikanaca

EPA-EFE/EUGENE GARCIA


Ukupno je za svega pet nedelja rekordnih 26 miliona građana u SAD-u podnelo zahtev za naknadu za nezaposlene, pokazuje izveštaj američke vlade.

Samo u prošloj nedelji još 4,427 miliona građana podnelo je zahtev za isplatu naknade za nezaposlenost, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada, prenosi Index. hr.

U nedelji ranije zabeleženo je njih 5,237 miliona, pokazuje revidirani podatak tog ministarstva.

Od sredine marta bez posla je ostalo 26 miliona Amerikanaca

Od sredine marta ukupno je bez posla ostalo 26 miliona Amerikanaca, što odgovara 16 odsto ukupnog broja zaposlenih u SAD-u.

Time su neutralizovani rezultati najdužeg razdoblja procvata zapošljavanja u američkoj istoriji, od septembra 2010. do februara ove godine, u kojem je otboreno 22 miliona novih radnih mesta.

 EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Iako su brojke i dalje velike, one u prošloj nedelji i u nedeljama ranije ipak su manje nego u dve nedelje pre toga, što daje nadu da je možda najgore prošlo.

Rekordan broj zahteva, njih čak 6,867 miliona, zabilježen je u nedelji zaključno s 28. martom, podsjeća Reuters.

“Američka privreda gubi radna mesta brzinom i u razmerama kakve do sada nismo imali prilike da vidimo”, rekao je Scott Anderson, glavni ekonomista u Bank of the West u San Franciscu. “To je nešto poput prirodne katastrofe na nacionalnom nivou”, dodao je.

Ekonomisti predviđaju da će najnovije izveštaje američke vlade o zaposlenosti u aprilu pokazati neto gubitak od čak 25 miliona radnih mesta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar