Svet
21.07.2020. 14:37
Tanjug

ZA TRI MESECA: Britanija se zadužila za rekordnih 162 milijarde dolara

shutterstock_190317953.jpg

Zaduživanje britanske vlade poraslo je na rekordnih 128 milijardi funti (162 milijarde dolara) u prva tri meseca finansijske 2020/21. godine, zaključno sa junom, tokom najstrožih mera ograničenja kretanja zbog Covud-19.

To je više nego udvostručen iznos zaduživanja u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Rojters i dodaje da većina ekonomista smatra da će dug britanske vlade u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti najveći od Drugog svetskog rata.

Država se samo u junu 2020, isključujući zaduženje državnih banaka, zadužila 35,5 milijardi funti, saopštila je danas Kancelarila za nacionalnu statistiku, što je pet puta više nego godinu dana ranije.

Shutterstock Shutterstock

Britanski ministar finansija Riši Sunak prošle nedelje je najavio novi paket mera do 30 milijardi funti, namenjen delom podsticanju preduzeća da ponovo zaposle ljude kada u oktobru istekne šema državnih subvencija za plate za više od devet miliona privremeno otpuštenih radnka.

Dug britanskog javnog sektora, bez banaka u državnom vlasništvu, ostao je i dalje neznatno ispod praga od 100 procenata BDP-a, za koji se činilo da će u maju premašiti taj nivo, zahvaljujući naviše revidiranim podacima o privrednom rastu.

Povezane vesti - DŽONSON: Ne znam da li ćemo imati vakcinu do kraja godine

Javni dug Britanije sada iznosi 1,98 biliona funti, što čini 99,6 posto BDP-a.

To je najveće učešće duga u BDP-u od šezdesetih godina prošlog veka, saopštio je Zavod za statistiku.

"Srednjoročno, moramo i vratićemo svoje javne finansije na održiv nivo", rekao je danas Sunak.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve