ZAEV: Zamenio bih dva Nobela za pregovore sa EU

ZAEV: Zamenio bih dva Nobela za pregovore sa EU

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je spreman da “dve Nobelove nagrade” da za odluku Evropskog saveta o otvaranju pregovora o pristupanju te zemlje Evropskoj uniji.

Zaev je u intervjuu za belgijski list “Le Soar” pozvao države-članice EU da preuzmu odgovornost i odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, prenosi MIA.

On je istakao da bi, ako Severna Makedonija ne dobije datum za otvaranje pregovora, poslanici mogli da ga okrive da je lagao kada ih je uveravao da će glasanje za Prespanski sporazum otvoriti vrata EU.
“Rekao sam da ukoliko promenimo ime, ako održavamo dobre odnose sa Grčkom i Bugarskom, ako sprovedemo sve reforme, Evropa će ispuniti obećanja. Ako to ne bude slučaj, normalno je da ću preuzeti ličnu odgovornost. Neću čekati da opozicija ili Sobranje nešto urade, već ću ja preuzeti odgovornost i vratiti mandat”, rekao je Zaev.

Upozorio je i da bi građani, ukoliko EU ne ispuni svoja obečanja, mogli da se okrenu nacionalističkim strujama u zemlji.
“Rizik je da se nacionalizam i radikalizam vrate u našu zemlju”, rekao je Zaev dodajući da je Severna Makedonija imala “hibridan režim, koji je uništio sva demokratska prava i slobode, sve osnove normalne zemlje” i da postoji rizik da se vrate ta vremena.

Na pitanje zašto bi EU trebalo da brine za to, pošto je reč o unutrašnjim poslovima, makedonski premijer je rekao da su EU i Severna Makedonija povezani kako na ličnom, tako i na ekonomskom nivou, te da je reč o zajedničkom interesu.
“Mi nemamo nameru da postanemo članica EU odmah, ali moramo da nastavimo proces integracije u EU”, poručio je Zaev.

On je dodao da nema ničeg “drastičnog” u tome da Severna Makedonija dobije datum za pregovore, imajući u vidu da je bila pod blokadom 15 godina.
“To samo znači da prihvatamo obavezu da prilagodimo naše pravosuđe, da pripremimo institucije i zemlju za odluku za dobijanje datuma o članstvu, možda u 2025. ili 2030. niko još ne zna. Mi smo partneri i reč je o zajedničkom interesu”, rekao je Zaev.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Na pitanje da li stvarno veruje da bi mogao da dobije Nobelovu nagradu za mir zajedno sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, Zaev je rekao da mu je datum za otvaranje pregovora sa EU važniji.
“Dao bih dve Nobelove nagrade za odluku Evropskog savet. Ogromna je čast biti nominovan. Mi smo mala zemlja, ali je za nas nagrada potvrđivanje našeg rada, i jedina nagrada koja nam znači u ovom trenutu je odluka Evropskog saveta. To je najbolja nagrada. Ako dobijem Nobelovu nagradu, podariću je Evropskom savetu”, rekao je on.

Komentarišući aktuelno stanje u Albaniji kao uzrok odlaganja odluke o pregovorima za obe zemlje, Zaev je ocenio da bi, nakon 15 godina blokade, bilo veoma nepravedno da Severna Makedonija sada bude blokirana zbog države koja nije ni članica Unije.
“Svestan sam za probleme u Albaniia, mi podržavamo našeg suseda koji i nas podržava, dobro je da idemo napred, pružaćemo jedni drugima podršku tokom pregovora, ali ukoliko to nije moguće, onda je bolje da jedna zemlja da ide napred”, rekao je Zaev.

On je dodao da bi najgore bilo da obe zemlje budu blokirani.
“To bi bila loša poruka i za zemlje koje pokušavaju da nastave proces o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, poput BiH i Priština, te bi obeshrabrilo i Srbiju i Crnu Goru koji već pregovaraju o učlanjenju”, zaključio je Zaev.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar