ZAKERBERGOVO IZVINJENJE: Vlasnik Fejsbuka preuzeo odgovornost

ZAKERBERGOVO IZVINJENJE: Vlasnik Fejsbuka preuzeo odgovornost

foto: shutterstock


Zbog skandala o ogromnoj zloupotrebi ličnih podataka obavljeno je prvo saslušanje šefa Fejsbuka, Marka Zakerberga u američkom Senatu. Zakerberg se izvinio i preuzeo odgovornost.

Bila je to moja greška, žao mi je“, rekao je prvi čovek Fejsbuka na zajedničkoj sednici dva odbora američkog Senata, za pravosuđe i trgovinu. Njegov prioritet, kako kaže, ostaje i dalje povezivanje ljudi. To će uvek biti važnije od marketinških interesa, „sve dok ja vodim Fejsbuk“, rekao Mark Zakerberg. „Ja sam osnovao Fejsbuk, ja vodim firmu i ja sam odgovoran za ono što se tu događa.“

Zakerberg je istovremeno najavio da će proveriti sve aplikacije koje imaju pristup velikom broju ličnih informacija korisnika. Na kraju je moguće da će se te aplikacije ćak zabraniti na Fejsbuku, rekao je osnivač te društvene mreže u Senatu, za tu priliku u odelu i sa kravatom, a ne kao obično u džinsu i majici.

87 miliona korisnika širom sveta!

U aktuelnom skandalu o zloupotrebi ličnih podataka radi se o aplikaciji za ankete sa koje su se četiri godine protivpravno podaci prosleđivali britanskoj analitičkoj firmi „Kejmbridž analitika“, a koja je kasnije, između ostalog, radila i za izborni štab američkog predsednika Donalda Trampa. Pri tom se ne radi samo o podacima onih koji su učestvovali u anketi, već i o podacima njihovih Fejsbuk-prijatelja. Prema proceni iz Fejsbuka, reč je o oko 87 miliona korisnika širom sveta.

Na pitanje predsedavajućeg Odboru za pravosuđe Čaka Greslija, koje konkretne podatke i koju količinu podataka je dobila firma „Kejmbridž analitika“, Zakerberg je izbegao da da odgovor. Ipak, obećao je da će odgovoriti i na to, ali i na pitanja o raznim drugim detaljima. Šef Odbora za trgovinu Džon Tan naglasio je da je došlo vreme da se uvede više pravila za firme kao što je Fejsbuka. Tan je dodao da nije siguran da su korisnici potpuno svesni posledica prosleđivanja njihovih ličnih podataka onlajn-firmama.

Zakerbergov cilj

Otkako je pre tri sedmice izbio skandal, najveća društvena mreža našla se na meti brojnih kritika. Između ostalih, taj slučaj istražuju i američka Agencija za zaštitu potrošača, ali i državni tužioci iz 37 saveznih američkih država. Fejsbuk za to vreme tvrdi da radi na poboljšanju transparentnosti i zaštiti podataka. „Biće potrebno vreme za sve te promene, a ja predano radim na tome da to i postignem“, poručio je Mark Zakerberg.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar