Svet
27.09.2021. 16:18
Tanjug

Bez pomaka

Zamrznuta istraga o eksploziji u Bejrutu 2020. godine

Bejrut eksplozija
Izvor: AP / Hassan Ammar

Istraga o katastrofalnoj eksploziji u luci u Bejrutu zamrznuta je nakon što je bivši ministar i jedan od osumnjičenih doveo u pitanje neutralnost glavnog istražitelja, izjavio je za Rojters izvor iz suda.

U eksploziji 4. avgusta 2020. godine stradalo je više od 200 ljudi, povređeno je na hiljade, a uništeni su čitavi delovi Bejruta.

Eksploziju je izazvala velika količina zapaljivih hemikalija koje su se čuvale u skladištu godinama bez pravih bezbednosnih protokola.

Istraga o eksploziji, jednoj od najvećih zabeleženih ikada, ne računajući nuklearne, nije donela nikakav pomak, što je naljutilo brojne Libance, uključujući i porodice žrtava, koji su besni jer nijedan visoki zvaničnik nije označen kao odgovoran.

Istražitlej Tarek Bitar, inače sudija, postavljen je da vodi istragu nakon što je njegov prethodnik sklonjen iz sličnih razloga u februaru ove godine.

Bitar je jutros obavešten da su bivši ministar unutrašnjih poslova i jedan poslanik u parlamentu podneli prijavu protiv njega, saznaje Rojters iz sudskih izvora.

"Sada će sednice biti otkazane, a istražitelj Bitar će prestati da istražuje dokumenta dok Kasacioni sud ne odluči da li će prihvatiti predmet ili ga odbaciti", dodao je izvor.

Bitar nije odgovorio na upite za komentar, jer mu nije dozvoljeno da govori za medije.

Kasacioni sud je u februaru odlučio da se sa slučaja skloni prvi istražitelj Fadi Savan, a nakon zahteva dvojice bivših ministara koje je optužio.

Bitar je u julu zatražio da ispita bivšeg premijera Hasana Dijaba i ostale visoke zvaničnike koje je optužio njegov prethodnik za nemar zbog čega je i došlo do eksplozije.

Svi su negirali da su uradili bilo šta pogrešno.

Bitar je 16. septembra izdao nalog za hapšenje bivšeg ministra za javne radove Jusefa Finijanosa, nakon što se on nije pojavio na ispitivanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve