Svet
30.01.2019. 19:53
R.E./Beta

ŽAN KLOD JUNKER O BREGZITU: O izlasku Velike Britanije iz EU se ne može pregovarati bez obzira i na odluku parlamenta u Londonu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da se o sporazumu o izlasku Velike Britanije ne može ponovo pregovarati bez obzira na odluku britanskog parlamenta.

Junker je u Evropskom parlamentu ponovio stav koji su izrekli mnogi evropski zvaničnici i lideri članica posle jučerašnje odluke britanskog parlamenta da premijerka Tereza Mej traži otvaranje pregovora kako bi se našlo alternativno rešenje za granicu Irske i Severne Irske.

Šef Evropske komisije je rekao da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum, što je EU više puta ponovila.

"Jučerašnja rasprava i glasanje u donjem domu (britanskog parlamenta) to nije promenilo. O sporazumu o povlačenju se neće opet pregovarati", rekao je Junker.

On je rekao da će saslušati ideje britanske premijerke, ali da će "krajnje jasno izneti poziciju Evropske unije".

Junker je naveo da je britanski parlament protiv Bregzita bez dogovora i da je protiv "bekstop" zaštitne mere za granicu Irske i Severne Irske, ali da se ne zna za šta je.

Od sedam predloženih amandmana na postojeći dogovor o Bregzitu koji su britanski poslanici ranije ovog meseca odbacili velikom većinom, usvojena su dva. Prvo je uglavnom glasovima opozicije amandman koji traži da se isključi mogućnost Bregzita bez dogovora, ali to nije obavezujuće. Glasovima vladajućih konzervativaca je usvojen amandman kojim se traži da se nadje "alternativni aranžman" umesto spornog "bekstopa", ali nije precizirano šta bi to moglo biti.

On je ocenio da su se jučerašnjom odlukom britanskog parlamenta povećale šanse za izlazak Velike Britanije bez dogovora, ali da se EU sprema za "sve scenarije, uključujući najgori". Dodao je da ipak optimista i da će EU raditi "dan i noć" da bude dogovora o Bregzitu.

Evropska komisija prethodno danas je saopštila da je usvojila novi set vanrednih mera za slučaj Bregzita bez dogovora koje se tiču budžeta EU, pravila za koordinaciju mera socijalne bezbednosti i programa razmene studenata Erazmus plus.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je juče, odmah posle glasanja u parlamentu u Londonu, da je postignuti sporazum o Bregzit "najbolji i jedini način" da se obezbedi uredni izlazak Velike Britanije.

"Bekstop je deo sporazuma o povlačenju i sporazum o povlačenju nije otvoren za nove pregovore", rekao je Tuskov portparol, što su ponovili skoro svi evropski zvaničnici koji su se oglasili otkada je sinoć britanski parlament glasao za otvaranje pregovora.

Britanski ministar za Bregzit Stiven Barkli danas je za BBC radio rekao da je Mej dobila mandat da pregovara o "bekstopu", ali nije izneo konkretan predlog. On je rekao da Velika Britanija "istražuje" kakva bi tehnologija mogla biti korišćena i da će o tome s EU razgovarati u narednim danima. Na više puta ponovljeno pitanje šta bi mogli biti "alternativni aranžmani", Bakrli nije dao konkretan odgovor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
1°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve