Svet
05.05.2022. 18:15
Beta

Aleksandar Lukašenko

"Zapad može mirno da spava"

Aleksandar Lukašenko
Izvor: SPUTNIK POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko stao je u obranu ruske invazije na Ukrajinu ali je rekao da čini "sve" da se zaustavi rat.

U objavljenom intervjuu za agenciju AP, Lukašenko je rekao da Ukrajina "provocira Rusiju" i insistirao da se Belorusija zalaže za mir.

On je rekao i da nije mislio da će se ruska "operacija" u Ukrajini ovako "razvući".

"Ali nisam dovoljno uključen u problem da bih rekao da li ide po planu, kako Rusi kažu, ili kakav ja imam utisak. Želim još jednom da naglasim, osećam da se ova operacija razvukla", rekao je Lukašenko.
 

Kako je istakao, Belorusija kategorički ne prihvata nikakav rat.

"Sve smo uradili i činimo sada da ne dodje do rata", rekao je Lukašenko i dodao da su zahvaljujući Minsku počeli pregovori Ukrajine i Rusije.

On je upitao zašto Ukrajina, na čijoj teritoriji se vodi rat i gde ljudi ginu, nije zainteresovana za te pregovore.

Rusija je rasporedila snage na belorusku teritoriju pod izgovorom vojnih vežbi, a zatim ih poslala u Ukrajinu kao deo invazije koja je počela 24. februara.

Lukašenko je javno podržao operaciju, navodeći na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, početkom marta, da Ukrajina planira da napadne Belorusiju i da je ofanziva Moskve to sprečila.

On je rekao da je odneo mapu da pokaže Putinu odakle je trebalo da se dogodi navodni napad, ali nije ponudio nijedan drugi dokaz u prilog te tvrdnje.

Ranije ove nedelje, beloruska vojska je najavila vanredne vojne vežbe koje su izazvale zabrinutost u Ukrajini. Medjutim, Lukašenko je za AP rekao da vežbe nisu nikome pretnja.

"Ne pretimo nikome i nećemo da pretimo i nećemo to učiniti. Štaviše, ne možemo da pretimo – znamo ko nam je protivnik, pa da se pokrene neka vrsta sukoba, neka vrsta rata ovde, apsolutno nije u interesu beloruske države. Tako da Zapad može mirno da spava", poručio je Lukašenko.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lukašenko: Spreman sam prvi da krenem u rat
Lukašenko

"Za otadžbinu"

21.02.2022. 12:38

Lukašenko: Spreman sam prvi da krenem u rat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je spreman da prvi krene u rat ako bude potrebno da se zaštiti otadžbina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve