Svet
24.09.2019. 11:56
Tanjug

Iran ne prihvata

ZARIF: Niste ispunili svoje obaveze, novi pregovori ne dolaze u obzir

w_55452091.jpg

Iran ne prihvata mogućnost da sa velikim svetskim silama pregovara o novom nuklearnom sporazumu, izjavio je šef iranske diplomatije Džavad

Iran ne prihvata mogućnost da sa velikim svetskim silama pregovara o novom nuklearnom sporazumu, izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif.

Zarif je na Twitteru napisao da evropski partneri nisu ispunili svoje obaveze iz nukelarnog sporazuma sa Iranom, potpisanog 2015. i da je za Teheran neprihvatljivo da o tome ponovo pregovara, prenosi Rojters.

Lideri Nemačke, Velike Britanije i Francuske pozvali su Iran da uđe u pregovore o novom sporazumu o svom nuklearnom programu kako bi se prevazišao zastoj u sprovođenju sporazuma iz 2015, iz kojeg su se povukle SAD.

Povezane vesti - Rohani traži podršku u Njujorku

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson, koji učestvuju na generalnoj skupštini UN u Njujorku, su, međutim, dodali da i dalje podržavaju sporazum sa Iranom iz 2015. godine.

Troje lidera je u zajedničkom saopštenju istaklo i da je jasno da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. septembra.

Za taj napad odgovornost je u više navrata preuzela pobunjenička grupa Hutija i Jemena, dok je Teheran, takodje u više navrata negirao bilo kakvu umešanost u napad.

Iran su za napad prethodno nekoliko puta optužile SAD i Saudijska Arabija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve