ZAŠTITA NAFTNIH POLJA JE IZGOVOR Lavrov: SAD akcijama u Siriji krši međunarodno pravo

ZAŠTITA NAFTNIH POLJA JE IZGOVOR Lavrov: SAD akcijama u Siriji krši međunarodno pravo


Sjedinjene Američke Države i ostale članice koalicije koju predvode nalaze se u Siriji ilegalno i njihove akcije su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, nakon sastanka sa kolegama iz Irana i Turske u Ženevi.

Lavrov je, pred početak zasedanja Odbora za izradu ustava Sirije u Ženevi, ocenio da je zaštita naftnih polja u Siriji od militanata Islamske države samo izgovor da Amerika ostane u toj zemlji, prenosi Tass.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

AP Photo/Lefteris Pitarakis

“Stručnjaci u SAD su počeli diskusiju o tome kako da procene ono što se trenutno dešava i mi se apsolutno slažemo sa njihovim mišljenjem. Oni su istakli presude međunarodnih sudova u sličnim situacijama da je bilo kakva eksplatacija prirodnih resursa suverenih zemalja bez njihovog odobrenja ilegalna”, istakao je Lavrov.

AP Photo/Evan Vucci

AP Photo/Evan Vucci

Povezane vesti – Turska planira da vrati dva miliona izbeglica u Siriju

Dodao je da Rusija deli takav stav i da će nastaviti da ga brani.

Američki predsednik Donald Tramp sugerisao je u nedelju da bi Ekson Mobil ili neka druga američka naftna kompanija mogla da radi na sirijskim naftnim poljima, što je naišlo na kritiku stručnjaka za pravo ali i energetiku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar