Zašto Haftar odgovara Egiptu i UAE?

Zašto Haftar odgovara Egiptu i UAE?


Dve države imaju ekonomskih i bezbednosnih interesa da vođa Libijske nacionalne armije preuzme Tripoli

Glavno pitanje koje se proteklih dana vrti u svetskim medijima jeste “čiji je ovo čovek, američki ili ruski?” Možda bi trebalo obrnuti stvari. Možda je Libija mnogo jača interesna zona za neke druge zemlje.

Naime, nijedna druga arapska zemlja ne igra tako moćnu ulogu u Libiji kao Egipat.
Libijske vođe iz Tobruka, grada na istočnoj obali Mediterana, redovni su gosti vlasti u Kairu. Njihov odnos se ne svodi samo značajne isporuke oružja, već i na zajedničke političke projekte: iskorenjivanje terorista i jačanje autonomije istočne Libije. Za Egipat, Kirenaika, istočni region Libije kojom upravlja vođa Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar neophodan je kao tampon zona sa ISIS-om i teritorijalno zaleđe za svako protivljenje režimu u Kairu. Međutim, Egipat je izneo najmanje dve izjave koje su u suprotnosti sa ovim stavom. S jedne strane, diplomate su dale garancije da podržavaju politički proces pod vođstvom UN-a, a sa druge strane, bezbednosni aparat je podržao Haftara.
Ujedinjeni Arapski Emirati, s druge strane, imaju više nijansiran stav o situaciji u Libiji. Ipak, emiratsko oružje se i dalje isporučuje i Haftaru i milicijama grada-države Zintan, navodi se u izveštaju stručnjaka UN. Aref al-Naied, bivši libijski ambasador u Abu Dabiju bio je ključna osoba za ulogu UAE u Libiji.
Libijski brigadni general Mohammad Al-Kunidi, šef vojne obaveštane službe lojalne premijeru Faiz Al-Saraj, izjavio je da general Halifa napada Tripoli s egipatskim, emiratskim i saudijskim oružjem.
“Tri arapske zemlje podržavaju Haftarove milicije kako bi se stvorio novi Sisi u Libiji”, misleći na egipatskog predsednika Abdel Fattah Al-Sisi, dodajući da Haftar nema dovoljno novca i oružja da se suoči sa snagama Al-Buniana Al-Marsousa (koalicije formirane da protera Isis iz centralnog grada Sirte).
“Haftarov potez usledio je tek nakon njegove poslednje posete Saudijskoj Arabiji. Ta država je dala Haftaru zeleno svetlo za njegov napad i opskrbila ga novcem kako bi preuzela zapadnu Libiju. Egipat i UAE snabdevali su ga oružjem i teškom opremom”, dodao je on, navodeći da su njegovi borci koristili emiratsko i egipatsko oružje u borbi. Haftar takođe koristi milicije iz Čada i sudanske opozicije.
Kako je istakao, Haftar je ponudio novac i usluge policajcima iz Tripolija, obećavajući im da će im biti dodeljene visoke pozicije nakon što zauzme grad.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar