Svet
16.04.2020. 00:34
N. G.

Zašto su neke evropske zemlje relaksirale mere?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada će sve biti gotovo, da li ćemo moći na odmor posle korona krize, kada će biti bezbedno da naši stariji nesmetano nastave da izlaze napolje, igraju se sa unucima... - samo su neka od pitanja koja kopka građane većeg dela sveta. Oni koji su još pod rigoroznim merama s  olakšanjem su dočekali vest da su pojedine zemlje relaksirale mere i bar delimično vratile život u normalu. Među njima su Austrija, Danska, Hrvatska, ali i Italija i Španija koje su pored SAD najteže pogođene pandemijom Covid-19.

Ove države su odlučile da ublaže propise u trenutku kada broj novozaraženih bio stabilan.

Austrija

Od utorka je doneta odluka u Austriji da se mere ublažavaju, nakon zaključka stručnjaka da je epidemija koronavirusa, u određenoj meri stavljena pod kontrolu. Podaci austrijskih zdravstvenih vlasti pokazuju da je u toj zemlji od koronavirusa obolelo 14.100 osoba, a dnevni rast broja obolelih u četverodnevnom intervalu iznosi 1,6 odsto, što je po njihovoj oceni dovoljno za ublažavanje epidemioloških mera nadzora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Tatan Syuflana

Tako su od utorka otvoreni tržni centri i prodavnice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće dućane, obavezan ulazak s maskom. Masku je obavezno nositi i u javnom prevozu, kao i u taksijima. Vlada je takođe podigla iznos koji namerava da izdvoji za podršku osobama čiji je posao ugrožen i to s tri na pet miliona evra.

Deo Tirola, Solden, St. Anton am Arlberg i Altenmarkt, i dalje su u potpunom karantinu.

U Austriji je dosad testirano gotovo 150.000 osoba.

Danska

Širenje korone u Danskoj čini se da je pod kontrolom, ali danska premijerka Mete Frederiksen navodi da je i dalje potreban oprez.

"Ovo će verovatno izgledati pomalo kao šetnja po užetu. Ako ostanemo na istom mestu predugo, mogli bismo pasti, ako krenemo prebrzo, to bi moglo biti pogrešno. Moramo oprezno ići korak po korak", rekla je Frederiksen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Charles Krupa

Danska planira da se deca vrate u škole od 15. aprila, ali će na snazi ostati mnoge zabrane, među kojima i zabrana okupljanja više od deset ljudi (do 10. maja), biće zatvoreni verski objekti, bioskopi i tržni centri, zabranjeni festivali i masovna okupljanja, a granice će ostati zatvorene.

Danska, koja ima 5,8 miliona stanovnika, jedna je od prvih evropskih zemalja koje su 13. marta zatvorile svoje granice. Iste nedelje zatvorene su škole, kafići i prodavnice i zabranjena okupljanja više od deset ljudi.

Stručnjaci su najavili da će pojačati testiranja.

Španija

Uoči ponovnog otvaranja pojedinih kompanija u Španiji, premijer Pedro Sančez izjavio je da će bilo kakvo dodatno ublažavanje restriktivnih mera zavisiti od daljeg napretka u borbi protiv korona virusa.

Španska vlada vratila je na snagu slabije mere ograničenja, koje bi omogućile ponovno otvaranje pojedinih preduzeća, čiji zaposleni ne mogu da rade od kuće, kao što su građevinska preduzeća i ona koja se bave proizvodnjom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NACHO GALLEGO

Premijer Pedro Sančez u ponedeljak je dozvolio nekim radnicima da se vrate na posao, a policija i Crveni krst su vozačima podelili maske na vozačkim stanicama. Samo nekoliko putničkih putnika viđeno je u gradskom gradskom prevozu koji je obično zauzet. Nekim radnicima u fabrikama i građevinskoj industriji bilo je dozvoljeno da nastave sa radom, jer je španska vlada dala dozvolu da se ponovo pokrene proizvodnju.

Maloprodajne radnje i usluge i dalje su morale ostati zatvorene. Neki radnici rekli su da bi ublažavanje ograničenja moglo izazvati porast koronavirusnih infekcija. Trgovine, kafići i javni prostori trebalo bi da ostanu zatvoreni najmanje do 26. aprila.

Italija

Italija je dozvolila da se u utorak eksperimentalno otvore knjižare, prodavnice konfekcije i prodavnice za bebi odeću, iako je zvanično zemlja zaključana do 4. maja. Međutim, neki regionalni lideri odlučili su da drže zatvorene knjižare i prodavnice, uključujući i teško pogođene severne regione Lombardiju i Pijemont. Italijanska vlada je donela ovakvu odluku nakon što opao broj svakodnevnih infekcija.

Hrvatska

Premijer Andrej Plenković 6. aprila je najavio ublažavanja antiepidemijskih mera nakon video-konferencije sa hrvatskim ekspertima iz zemlje i sveta o stanju i perspektivama borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Ne smemo pogrešiti. Ono što je na stolu - to su životi naših sugrađana. Činjenica da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije, udarili smo svom silinom restriktivnim merama na taj virus i uspeli smo usporiti širenje zaraze", izjavio je premijer.

Prethodno je najavio da je cilj "da sve te mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim preporukama i procenama, da ne bi s prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja obolelih, i da će u sledećim nedeljama zajednički donositi procene o dinamici relaksiranja, ali vodeći računa o zdravlju“.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve