Svet
14.11.2022. 17:34
Beta/AFP

Turska

Zbog čega se sastaju šef CIA i njegov ruski kolega

CIA
Izvor: Shutterstock

Šef CIA Vilijam Berns sastaje se sa svojim ruskim kolegom u Ankari u Turskoj da ga upozori o posledicama upotrebe nuklearnog oružja, kojim je Rusija pretila u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Berns treba da prenese upozorenje svom ruskom kolegi Sergeju Nariškinu o "posledicama ruske upotrebe nuklearnog oružja i rizika eskalacije za stratešku stabilnost", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Za sada ne može da se utvrdi da li je susret već održan.

Berns "ne vodi bilo kakve pregovore" niti "razgovara o rešenju rata u Ukrajini", rekao je isti izvor, dodajući da su Ukrajinci bili unapred obavešteni o tom susretu. 

Visoki američki zvaničnik će umesto toga razgovarati sa svojim kolegom o slučajevima "nepravedno" zatvorenih američkih državljana u Rusiji.

Košarkašica Britni Grajner, osuđena na devet godina zatvora u Rusiji zbog "trgovine drogom" i još jedan Amerikanac, bivši vojnik Pol Vilan, nalaze se u zatvoru u Rusiji. 

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u sredu da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin biti raspoložen da razgovara o razmeni zatvorenika sa SAD, kao što je već bilo u prošlosti između Rusa i Amerikanaca.

Susret između Bernsa i Nariškina jedan je od rethih susreta na tako visokom nivou od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Međutim, SAD i Rusija su stalno održale "kanale komunikacije", na primer preko američke ambasade u Moskvi, o bilateralnim pitanjima, ili za prenos poruka o Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve