Svet
05.05.2018. 14:59
Andrej Mlakar

ZBOG SVE VEĆEG BROJA RUSKIH PODMORNICA NA ATLANTIKU: Mornarica Sjedinjenih Država ponovo osniva 2. flotu!

druga-flota.jpg
Komandant pomorskih operacija američke ratne mornarice, admiral Džon Ričardson, na ceremoniji primopredaje komande u pomorskoj bazi Norfolk 4.maja ove godine najavio je ponovno osnivanje američke 2. flote, koja je bila ukinuta 2011.
"Naša strategija nacionalne odbrane jasno stavlja do znanja da smo se vratili u doba velikog rivaliteta, a bezbednosno okruženje postaje sve izazovnije i složenije", rekao je Ričardson i dodao.
"Zato, danas, osnivamo Drugu flotu da se bavi ovim promenama, posebno na severnom Atlantiku."
Zona operacije 2. američke flote biće severni deo Atlantskog okeana, od Severnog pola do Kariba na jugu, od obala SAD na zapadu do sredine Atlantika na istoku; ukupna površina zone operacije je oko 17 miliona kvadratnih kilometara. Druga flota takođe će imati zadatak planiranja i sprovođenja pomorskih, zajedničkih i kombinovanih operacija i obuke, kako bi pomorske snage ove flote mogle da odgovore na globalne nepredviđene situacije.
Glavne vojnopomorske baze na Atlantiku su: Norfolk (glavna baza), Njuport Nju London koja je pomoćna baza, Boston, Čarlston, Mejport, Kivest, Gvantanamo, San Huan, Ruvelt Rouds i Holi Lok su isturene baze nuklearnih podmornica.
Pre nego što je deaktivirana 2011, u sastavu američke 2. flote plovilo je oko 126 brodova, sa 4.500 aviona i 90 000 pripadnika.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve