ZELENSKI NIJE JEDINI: Tramp tražio “uslugu” i od australijskog premijera

ZELENSKI NIJE JEDINI: Tramp tražio “uslugu” i od australijskog premijera

EPA-EFE/SHAWN THEW


Američki predsednik Donald Tramp pritiskao je australijskog premijera prilikom nedavnog razgovora da pomogne specijalnom tužiocu Vilijamu P. Baru u prikupljanju informacija za istragu Ministarstva pravosuđa, kako bi diskreditovao istragu Roberta Mulera.

Kako piše The New York Times, ovo saznanje je pokrenulo još jednu raspravu oko zloupotrebe predsedničke funkcije u ličnu korist, nakon što je otkriveno da je Tramp tražio od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv demokrate i bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena. Trenutno Predstavnički dom Kongresa vodi istragu o mogućem impičmentu Trampa.

AP Photo/Andrew Harnik

AP Photo/Andrew Harnik

Bela kuća je ograničila pristup transkriptu poziva na malu grupu pomoćnika, rekao je jedan od zvaničnika. Razgovor  Trampa sa Morisonom pokazuje da predsednik koristi diplomatiju na visokom nivou za ispunjenje svojih ličnih političkih interesa, piše The New York Times.

Američki predsednik je zapravo tražio od australijske vlade da istraži svoju ulogu u rusko mešanje u predsedničke izbore 2016. godine. Naime, FBI je započeo ispitivanje Trampovih ljudi i njihovu uključenost u čitavu aferu, nakon što su australijski zvaničnici izvestili da su Rusi upoznali savetnike šefa Bele kuće u vezi sa objavljivanjem informacija koje bi mogle da naštete kampanji Hilari Klinton.

AP Photo/Alex Brandon

AP Photo/Alex Brandon

Glavni australijski diplomata iz Britanije sastao se u Londonu u maju 2016. sa Džordžom Papadopolusom, savetnikom za spoljnu politiku u Trampovoj kampanji.

Papadopolus je takođe istakao da je čuo od akademika po imenu Džozef Mifsud da Rusi imaju “hiljade” privatnih email-ova Klintonove.

Trampovi saveznici, uključujući njegovog advokata Rudija Đulijanija, izneli su neutemeljenu tvrdnju da su zapadne obaveštajne agencije podmetnule Papadopolusu.

Rudi Djulijani, AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Rudi Djulijani, AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Inače, Đulijani je danas dobio obavezujući poziv tri odbora Kongresa koja su zatražila da im preda dokumenta o kontaktima sa ukrajinskim zvaničnicima. Odbori su to zatražili u okviru istrage o Trampovom opozivu koju je pokrenuo Predstavnički dom, gde većinu imaju demokrate, prenose američki mediji.

Poziv za dostavljanje dokumenata i snimaka usledio je nakon što je Đulijani priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraže bivšeg potpredsednika i Trampovog političkog rivala Džoa Bajdena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar