Svet
29.06.2022. 21:10
Beta

Rat u Ukrajini

Zelenski traži od NATO još oružja

Spain  Summit
Izvor: Beta /AP / Manu Fernandez

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je u sredu od zemalja NATO okupljenih na samitu u Madridu modrenu artiljeriju i finansijsku podršku da se suoči sa ruskom invazijom svoje zemlje.

U video obraćanju vođama Alijanse Zelenski je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se nisu opredelili za bliskije odnose sa njegovom zemljom i rekao da treba ili da pruže Ukrajini pomoć koja joj je potrebna da porazi Rusiju ili će se sami suočiti sa odloženim ratom sa Rusijom, prenosi Frans pres.

"Da bismo uništili snagu ruske artiljerije, što je znatna prednost, potrebno nam je mnogo više tih modernih sistema, te moderne artiljerije", rekao je Zelenski u video obraćanju. 

Rekao je da je finansijska pomoć Ukrajini takođe važna kao pomoć u naoružanju pošto ima deficit od više milijardi dolara, dok Moskva ima prihode od izvoza nafte i gasa. Ukazao je da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mesečno da bi obezbedila svoju odbranu.

On je izrazio žaljenje što ukrajinski napori nisu zaslužli bliskije veze sa NATO, prenosi AP. 

"Zar je naš doprinos u odbrani Evrope i cele civilizacije bio nedovoljan. Šta je još potrebno", pitao se Zelenski. 

Rekao je da ako zaista definišu Rusiju kao glavnu pretnju onda treba u potpunosti da podrže njenu prvu i glavnu metu i naglasio da se Ukrajina bori za "budući svetski poredak".

On je takođe ponovo tražio da se ojačaju sankcije Moskvi, što će, po njegovim rečima, zaustaviti njen kapacitet da plati rat.

Ukrajina već dobija teško naoružanje i podršku od zapadnih zemalja ali u nekim zonama fronta suočena je sa snažnim napadima ruskih snaga, navodi Frans pres. Ukrajinske trupe tako su nedavno morale da se povuku iz Severodonjecka na istoku, posle više nedelja žestokih sukoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve