Žestoki udar armije na Tripoli

Žestoki udar armije na Tripoli


U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Saraj je uzvratio “novom Gadafiju”, kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom “Vulkan gneva”, radi odbrane prestonice Libije. Najmanje 44 ljudi je poginulo od početka ofanzive libijskog komandanta Kalife Haftara na glavni grad Libije.

17:00 – “Eskalacija nasilja na periferiji Tripolija je duboko alarmantna. Strahujemo da će se broj civilnih žrtava ubrzano povećavati dok se borbe intenziviraju i šire u gusto naseljene delove grada”, rekla je zamenica direktora Amnesti International za Bliski Istok i Severnu Afriku Magdalena Mughrabi.

16:00 – Ratni avion je bombardovao jedini funkcionalni aerodrom u Tripoliju dok istočne snage napreduju prema libijskog prestonici. Libijska nacionalna armija pokušava da prodre do centra Tripolija, nakon što je lako prešla pustinju i stigla do urbanog dela zemlje gde je naišla na otpor.

15:00 – Libijska nacionalna armija koju predvodi Haftar saopštila je da je 19 njihovih vojnika ubijeno, dok je portparol vlasti u Tripoliju izjavio da je usmrćeno 25 ljudi, uključujući vojnike i civile, dok je ranjeno 80 osoba

14:00 – Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da je Vašington “duboko zabrinut zbog borbe u blizini Tripolija” i poziva na obustavu vatre.
– Unilateralna vojna kampanja pogađa civile uništava perspektivu za bolju budućnost Libije – rekao je Pompeo.

13:00 – Vojska međunarodno priznate Vlade najavila je kontraofanzivu na Tripoli, ističući da pokušavaju da povrate oblasti koje su preuzele snage lojalne Haftaru

12:00 – Sjedinjene Države su privremeno povukle snage iz Libije zbog bezbednosnih uslova, izjavio je vojni zvaničnik

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar