ZETOVI I MOĆ: Spoljna politika SAD prema Ankari i porodične veze

ZETOVI I MOĆ: Spoljna politika SAD prema Ankari i porodične veze


Iza Trampovog gostoljubivog stava prema Turskoj nalazi se jedan neuobičajeni sporedni kanal: trio zetova koji su venčanjima stekli moć da igraju ključnu ulogu u vezama Ankare i Vašingtona.

Prvi turski ministar finansija zet je turskog predsednika koji nadzire odnose Turske i SAD. Drugi zet se oženio ćerkom jednog turskog tajkuna i tako postao poslovni partner Trampove imperije u poslu sa nekretninama. On danas zastupa turske interese u odnosima sa Trampovom administracijom. Treći je Džared Kušner, koji kao Trampov zet i viši savetnik ima nejasnu, ali svakako uticajnu ulogu u spoljnopolitičkom portfoliju SAD.

AP

AP

Nastupajući pojedinačno, ali i u grupi, njih trojica razvila su neformalni kanal komunikacije između Trampa i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erodgana, koji je u sredu došao u posetu Beloj kući, samo nekoliko nedelja nakon što su njegove trupe ušle u severni deo Sirije.

U trenutku dok Tramp trpi kritike sa svih strana u Kongresu zbog serije izjava u kojima je podržavao Erdogana, veze između trojice zetova, prema pisanju “Njujork tajmsa”, pokazuju kako su neformalne i često nevidljive veze između dvojice predsednika uticale na oblikovanje američke politike u ovom nestabilnom delu sveta.

Više o ovome pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kisocima.

01 (2)

Ekspres. Drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar