ZLOČIN PODRIVATI AUTORITET PEKINGA: Usvojen sporni zakon o Hongkongu

ZLOČIN PODRIVATI AUTORITET PEKINGA: Usvojen sporni zakon o Hongkongu

AP Photo/Vincent Yu


Kineski parlament odobrio je danas predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji predviđa da je zločin podrivati autoritet Pekinga na toj teritoriji.

Za odluku da se stalni odbor ovlasti da izradi nacrt zakona glasalo je 2.878 članova Nacionalnog narodnog kongresa, jedan je bio protiv, a šest osoba je bilo uzdržano, prenosi Rojters.

Povezane vesti – Protesti u Hongkongu zbog spornog zakona

Zakonom bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu.

Predlog zakona podrazumeva i da će “kada je potrebno, relevantni organi nacionalne bezbednosti” centralne vlade osnovati agencije u Hongkongu “kako bi se ispunile relevantne dužnosti da se osigura nacionalna bezbednost u skladu sa zakonom”.

To znači, kako navodi BBC, da bi Peking mogao da ima svoje agencije za sprovođenje zakona u Hongkongu, pored gradskih agencija.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

Predlog zakona će sada biti prosleđen Stalnom komitetu Komunističke partije i on bi mogao da do avgusta postane zakon.

Vlasti Hongkonga insistiraju da je zakon ključan da se reši pitanje sve većeg nasilja i “terorizma” i poručuju da građani nemaju razloga da se plaše.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

U sredu su zbog pomenutog nacrta zakona o bezbednosti organizovani protesti zbog kojih je policija morala da upotrebi suzavac i uhapsi 360 demonstranata, a u toku večeri demonstranti su i dalje bili na ulicama tražeći nezavisnost od Kine uz obrazloženje “da je to sada jedini izlaz”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar