Svet
27.04.2023. 15:56
Beta

"Kosovo je realnost"

Zoran Milanović: "Srbija je u politički šizofrenoj situaciji"

1
Izvor: Beta / HINA / Daniel KASAP

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Zagrebu da je Kosovo realnost, a Srbija u politički šizofrenoj situaciji ocenivši da je većina njenih građana prihvatila realnost.

"Realnost je da je Kosovo deo Evrope, da će ga u ne tako dalekoj budućnosti priznati sve evropske države, i da se Srbija nalazi u jednoj politički šizofrenoj, podeljenoj situaciji, u kojoj fantazira o odnosu s Rusijom, kojem je Srbija jedan mali privezak, ako i to, a s druge strane moraju da žive u Evropi", rekao je Milanović na konferenciji za novinare posle susreta s albanskim predsednikom Bajramom Begajom.

On je ocenio da je pitanje Kosova "neodvojivo od odnosa sa Srbijom" i da je uveren da će Srbiji biti bolje što bude "više razuma i politike koja je bazirana na činjenici da je većina građana Srbije prihvatila realnost i da samo treba neko ih gurne u tom pravcu".

Istakavši da ne želi da ocenjuje šta je u interesu Srbije, on je rekao da je u interesu Hrvatske stabilnost, normalni odnosi i pokušaj dijaloga s ljudima u Srbiji i Republici Srpskoj.

On je istakao da se neke zemlje EU koje nisu priznale Kosovo ponašaju po navici, ali da je Hrvatska među prvima priznala Kosovo, jer je to realnost.

"Radićemo sve, nikad s ciljem da provociramo Srbiju, već da ih probamo uveriti da je to realnost", zaključio je Milanović.

Upitan o poslednjim izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu, poput one da Srbija "bira trenutak do kad će trajati okupacija", Milanović je ocenio da su one nepotrebne i da Kosovo više neće biti deo Srbije.

"Njega, kao ni mene, neće pitati, jer ta ptica je odavno odletela i živi svoj život", rekao je Milanović.

On je ocenio da je Srbija deo rešanja i da je u interesu Srbije da bude u EU i da živi bolje.

"Ovo je jedna istorijska epizoda rusofilije u zadnjoj etapi nove serije nastavaka srpske istorije, vratiće se i za pet-šest godina biti malo više prozapadni", zaključio je Milanović.

Albanski predsednik Bajram Begaj zahvalio je Hrvatskoj na podršci evropskom putu Albanije, pohvalivši pritom hrvatsko priznanje Kosova i podršku njegovom evropskom putu i viznoj liberalizaciji.

On je istakao da su se tokom razgovora složili da bi Kosovo što pre trebalo da postane deo NATO i EU.

Begaj je podržao dijalog Beograda i Prištine uz podršku EU i SAD, rekavši da će dosledna primena sporazuma iz Ohrida otvoriti put za dalju normalizaciju odnosa koja će "završiti konačno pravno obavezujućim sporazumom u čijem će središtu biti obostrano priznavanje".

Begaj je ponovio stav Albanije da je Kosovo suverena nezavisna država i da se njegov "teritorijalni integritet ne sme dovoditi u pitanje".

On je ocenio da svi lideri Zapadnog Balkana treba da se ponašaju kao državnici i da se ostave nacionalističke retorike koja služi samo za podizanje tenzija u regionu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milanović i Plenković - zabava miliona
milanović, plenković, 4. 2. 2023.

Hrvatska

05.02.2023. 06:00

Milanović i Plenković - zabava miliona

Da se čelni ljudi hrvatske države, predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, slažu kao rogovi u vreći je, praktično, politički aksiom, dakle tvrdnja koju nije potrebno dokazivati. Pa, uprkos tome, njih dvojica kao da imaju potrebu da to stalno iznova i iznova dokazuju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve