Svet
13.04.2019. 15:11
R.E./Kurir

ŽUTI PRSLUCI PONOVO HARAJU FRANCUSKOM: U tri grada protesti zabranjeni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građanski pokret "Žuti prsluci" nastavlja demonstracije širom Francuske, 22. subote zaredom, sa najvećim skupom najavljenim u Tuluzu, gradu koji pokret želi da postavi kao "prestonicu žutih prsluka", javila je francuska televizija El Se I (LCI).

U Parizu su prijavljena dva skupa sa sloganom "Čin 22: Pariz pogodio žuti cunami". Za sada se na društvenim mrežama prijavilo oko 1.400 učesnika.

 

Protesti su već nedeljama zabranjeni u pojedinim delovima gradova gde su ranije izbijali neredi i pričinjena materijalna šteta. U Parizu je zabranjeno okupljanje u aveniji Jelisejskih polja, kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije, kao i u blizini predsedničke palate. Protesti su takođe zabranjeni u centru Lila, Liona i Ruanu, navele su policijke prefekture tih gradova.

Žuti prsluci navode da mobilizacija ne sme da jenjava uprkos najslabijem odzivu prethodne subote, kada se okupilo 22.300 ljudi. Prvog dana protesta u novembru je bilo više od 282.000 ljudi.

 

Apolitični pokret "Žuti prsluci" protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsednika Emanuela Makrona. Protesti čiji broj svake subote varira, ne jenjavaju uprkos ustupcima vlasti i Makronovoj velikoj nacionalnoj debati koju je pokrenuo da bi rešio krizu.

Protesti pokreta "Žuti prsluci" smatraju se najvećom krizom s kojom se suočava predsednik Makron od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve