ZVANIČNO IM PRETI I DO 14 GODINA ZATVORA: Optužnica za novinare Rojtersa u Mjanmaru

ZVANIČNO IM PRETI I DO 14 GODINA ZATVORA: Optužnica za novinare Rojtersa u Mjanmaru

Novinar Rojtersa Va Lon; Foto: Beta/Thein Zaw


Tužioci u Mjanmaru zvanično su danas podigli optužnice protiv dvojice novinara Rojtersa zbog kršenja Zakona o zvaničnim tajnama iz 1923. godine, a najavljeno je da će slučaj i dalje biti razmatran uprkos međunarodnoj osudi. UN, SAD i Evropska unija su u više navrata tražili njihovo oslobađanje.

Naime, Va Lon (31) i Kjav So O (27) uhapšeni su 12. decembra, dok su izveštavali o vojnoj akciji protiv pripadnika muslimanske manjine Rohingja u državi Rakajn, zbog čega je skoro 650.000 ljudi napustilo Mjanmar i otišlo u Bangladeš. Tada je policija dvojicu novinara britanske agencije optužila da su došli do “važnih tajnih dokumenata” od dva policajca čime su prekršili zakon još iz kolonijalne ere.

“Optužuju nas da bi nas sprečili da dođemo do istine”, doviknuo je novinar Va Lon iz policijskog kamiona posle kratkog saslušanja.

EU je i danas pozvala vlasti Mjanmara da oslobode Rojtersove novinare, a u njihovom saopštenju se navodi da je slučaj novinara Va Lonea i Kjao Soe Oa važan test za posvećenost te zemlje razvoju demokratije, nakon godina vojne vladavine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar