ČAK I MAJKROSOFT PANIČI: Nova tehnologija ugrožava ljudska prava

ČAK I MAJKROSOFT PANIČI: Nova tehnologija ugrožava ljudska prava

YouTube


Majkrosoft se obratio Kongresu kako bi se donela regulativa o upotrebi tehnologije za prepoznavanje lica, budući da ona otvara dodatne probleme za pitanje privatnosti i slobode izražavanja.

Ovo je prvi put u istoriji da je jedna velika tehnička kompanija uputila ozbiljno upozorenje zbog ubrzanog razvoja tehnologije za prepoznavanje identiteta uz pomoć video kamera ili fotografija.

Bred Smit, predsednik Majkrosofta izajvio je na svom blogu kako bi vlada trebalo što pre da se pozabavi ovim pitanjem, kao i da se osloni na mišljenje stručnjaka prilikom donošenja suda o novoj tehnologiji.

Smit je istakao kako je Majkrosoft, koji je ujedno snabdevao ovom tehnologiom razne kompanije, već odbio zahteve mnogih klijanata, uz opravdanje da nova tehnologija ozbiljno ugrožava ljudska prava.

Iako je predstavnik Majkrosofta odbio da detaljnije iznese koje su to sve poslovne prilike “propale” za ovu kompaniju u ime etike, postavlja se pitanje da li je ova čuvena firma imala iste moralne obzire i odbila da koristi novu identifikacionu tehnologiju i prilikom saradnje sa Imigracionom službom Ujedinjenih nacija i “lova” na izbeglice koje su ilegalno prešle na američko tlo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar