tehnologija i digital
21.08.2018. 16:31
R.E./JT

DOBRODOŠLI U KINESKI MATRIKS: Roboti će zameniti radnike do 2025. godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Roboti koji mogu da dijagnostikuju bolest pacijenata, da ih operišu, igraju badminton, sviraju klavir i električnu gitaru, jesu samo neke od mašina kojima Kina želi da revitalizuje svoju ekonomiju, i koje su posetioci "Automaton" izložbe imali prilike da vide u Pekingu. Najpopularnije zvezde ovogodišnje Svetske konferencije o robotima, bile su nesumnjivo mali, amaterski napravljeni "borbeni botovi", koji su razbijali, čekićarili i testerisali svoje mehaničke protivnike, na apsolutn oduševljenje publike.

"Kroz svog robota ja mogu skroz da se izrazim. Obožavam kad polete varnice", kaže Huang Hongsong, jedan od dvanaestorice kineskih mladića čiji su izumi ušli u borbenu arenu.

Međutim, iako su ove robotske bitke izazvale najveće oduševljenje publike, Kina je smrtno ozbiljna kad je reč o jačanju ekonomije uz pomoć robota, a budući da je jeftina proizvodnja podigla kinesku ekonomiju na drugo mesto u svetu, može se reći da "robotska revolucija", najavljena još 2014. godine od kineskog predsednika, Si Đinpinga, dala prve rezultate.

Iako su raznoliki roboti pokazali da smo zakoračili u "haj-tek" budućnost punu interesantnih i nesvakidašnjih naprava, od mehaničke ruke, koja uči decu kaligrafiji, do robotskog šišmiša koji je leteo iznad glava posetilaca plašeći ih, najveći broj mašina je dizajniran da zameni ljudskog radnika, i pojača produktivnost kompanija, što i nije iznenađenje jer Kina želi da do 2025. godine pojača produkciju industrijskih robota, sa 27 procenata na 70 posto.

"Roboti su krunski dragulji naše privrede, oni su novi talas industrijske revolucije", ističe Sin Guobin, kineski ministar industrije.

Međutim, iako je Kina oduševljena novom tehnologijom, izveštaj Svetske Banke nije tako optimističan pošto bi izgleda prihvatanje robotskih pomagača i radnika izbrisalo čak 77 procenata poslova na tržištu rada!

Upozorenje Svetske banke nije zaustavilo Kinu, i ona je trenutno najbolja u proizvodnji industrijskih robota, i sa 141 000 mašina prodatih tokom prošle godine, pokriva trećinu svetske potražnje za industrijski specijalizovanim mašinama, dok se procenjuje da će ta brojka porasti do 2020. godine najmanje za 20 posto.

"Iako Kina ima neverovatnu šansu da poveća nivo industrijske automatizacije i robotizacije, ona mora da pređe dugačak put kako bi zaista nadmašila svoje najveće konkurente, Japan i Nemačku, koji su čuveni po kvalitetu svojih automatona", istakao je Karel Elut, ekspert konsultant firme "MekKinzi" (McKinsey).

Ki Daokui, predsednik lokalne firme Siasun, koja je predstavila robota nalik zmiji koji se specijalizuje za navigaciju u uskim i teško dostupnim prostorima, istakao je da Kina najpre mora da se pobrine za kvalitet i usavršavanje svojih robota, posebno kad je reč o veštačkoj inteligenciji.

"Već smo se navikli da se fokusirama na preciznost, pouzdanost i brzinu rada robota, sad je red na njihovu fleksibilnost, inteligenciju i prilagodljivost, a to će biti korak dalje", tvrdi on, dodavši da će robote napraviti tako da oni budu sposobni da donose samostalne odluke i prilagode se svojoj sredini.

Sve jače prisustvo robota se vidi i van kineskih fabrika, posebno u restoranima i bankama, a i među kurirskim službama, gde raznose pakete i narudžbenice.

Kineska firma "Ajflajtek" (iFlyzek), specijalizovana za sisteme prepoznavanja glasa, nedavno je lansirala i novog "medicinskog pomoćnika", robota u Pekingu, za kojeg se tvrdi da može identifikovati oko 150 vrsta bolesti i anomalija kod pacijenata, i koji je pri tome prošao nacionalni medicinski ispit sa najvišim ocenama!

Robot, koji sarađuje zajedno sa lekarom, takođe može ispitivati pacijente kako bi utvrdio dijagnozu i uz to ima sposobnost analize renrendgenskih zraka.

"On se već koristi u bolniama od Marta i za to vreme napravio je 4000 dijagnoza", tvrdi predsednik kompanije Liu Kinfeng, dodajući da će ova mašina biti od velike koristi klinikama u zaostalijim područjima Kine.

Kompanija "Kindeks" (Chindex), takođe je napravila medicinskog robota, samo što je njihova mašina specijalizovana za hirurgiju, i opremljena rukama i mnoštvom kamera visoke tehnologije koje prevazilaze ljudski vid.

Međutim, kao i robot-dijagnostičar, ovaj automaton-hirurg takođe zahteva ljudsku pomoć dok se bavi svojim poslom.

"On samo pomaže lekarima, ne može i da ih zameni. Tako nešto ne bi bilo etično, a i ljudsko telo je još uvek previše komplikovano za mašinu", naglašava Liju Yu, iz te kompanije.

PROČITAJTE I:

ŽUTI ROBOTIĆI ŠETAJU PEKINGOM: Kinezima roboti raznose grickalice

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve