tehnologija i digital
18.07.2018. 13:34
R.E./Beta

Evropska komisija saopštila

EVROPSKA KOMISIJA IZREKLA KAZNU: Gugl kažnjen sa 4,34 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskih pravila EU

eu-zastave.png

Evropska komisija saopštila je danas da je sa 4,34 milijarde evra kaznila kompaniju Gugl zbog kršenja antimonopolskih pravila EU.

Gugl je,

Evropska komisija saopštila je danas da je sa 4,34 milijarde evra kaznila kompaniju Gugl zbog kršenja antimonopolskih pravila EU.

Gugl je, kako je navela Komisija, od 2011. nezakonito nametnuo ograničenja proizvodjačima android uredjaja i operatorima mobilnih mreža kako bi učvrstio poziciju u pretraživanju interneta.

U roku od 90 dana Gugl mora da prestane sa tom praksom ili ga čeka kazna u visini od 5% prosečnog dnevnog prometa širom sveta Alfabeta, matične kompanije Gugla.

"Reč je o tri vrste ograničenja koja je Gugl nametnuo proizvodjačima android uredjaja i operatorima mreže kako bi osigurao da saobraćaj preko android uredjaja ide preko Guglovog pretraživača", obrazložila je kažnjavanje Gugla evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager.

Kako je navela, takva Guglova praksa onemogućila je kompanije rivale da konkurišu a evropski potrošači nisu mogli da koriste prednosti konkurencije.

"To je nelegalno po antimonopolskim pravilima EU", istakla je Vestager.

Evropska komisija navodi da je Gugl tražio od proizvodjača da u android uredjajima budu unapred instalirane aplikacije Gugl pretraga i pretraživač Hrom kao uslov da mogu da pristupe Guglovoj prodavnici aplikacija.

Pored toga, Gugl je plaćao pojedenim velikim proizvodjačima mobilnih telefona i operatorima mobilnih mreza da unapred instaliraju Gugl pretragu na uredjajima koje nude.

Takodje je Gugl u želji da instaliraju njegove aplikacije i pre prodaje telefona sprečavao proizvodjače da koriste alternativne verzije androida.

Gugl je već najavio da će se žailiti na kaznu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve