tehnologija i digital
22.08.2018. 14:24
R.R./Mirror

Britanska kompanija "Supedrogerija"

HAKERI UDARILI NA BRITANSKO ZDRAVSTVO: Nestali podaci 20.000 ljudi!

cyber-attack-hakeri-betaap-1.jpg

Britanska kompanija "Supedrogerija" (Superdrug), koja se specijalizuje za medicinu i farmaciju, postala je žrtva hakera, koji su pokupili lične podatke

Britanska kompanija "Supedrogerija" (Superdrug), koja se specijalizuje za medicinu i farmaciju, postala je žrtva hakera, koji su pokupili lične podatke o preko 20.000 pacijenata! Kompanija je upozorila svoje klijente da hitno promene lozinke, iako su potvrdili da je oko 386 korisnika već izgubilo svoje podatke, jer su im ukradena imena, adrese, brojevi telefona i ostali lični podaci. Srećom, hakeri još nemaju podatke o platnim karticama.

"Superdrogerija" veruje da su hakeri dobili pristup nalozima korisnika jer su oni delili imejl adrese i lozinke na drugim sajtovima, i koristili ih da pristupe sajtu "Superdrogerije". Ipak, nema dokaza da su sistemi same kompanije ugroženi, a firma je poslala poruku sa objašnjenjem kako da se zaštite nalozi kroz nekoliko jednostavnih koraka.

"Najpre, moramo dase postaramo da korisnici ojačaju svoju lozinku, i da u njoj ne koriste svoje lične podatke, kao broj telefona, datum rođenja, to je uvek prvi korak digitalne bezbednosti", ističe Džejk Mur, specijalista ESET-a, dodavši da se takođe mora voditi računa o spem mejlovima, koji su često najlukavije prevare.

"Ove prevare postaju sve prefinjenije i teže ih je uočiti, zato nemojte da kliknete na nijedadn link ili da daunlodujete dokumenta koja iznenada "iskoče". Pokušajte da verifikujete poreklo takvih sajtova, pre nego što kliknete na njih", dodaje on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve