tehnologija i digital
29.08.2018. 14:34
R.E./Independent

Na podmornicama američke

KAKO SE U PODMORNICI ČITAJU KNJIGE: Američka vojska izumela novi e-čitač

nerd-sprava.png

Na podmornicama američke vojske izričito su zabranjeni ustaljeni e-čitači, zbog mnogih bezbednosnih i tehnoloških problema.

Međutim, mornari vole da čitaju, i

Na podmornicama američke vojske izričito su zabranjeni ustaljeni e-čitači, zbog mnogih bezbednosnih i tehnoloških problema.

Međutim, mornari vole da čitaju, i budući da tesna podmornica ima malo mesta za biblioteku, vojska je odlučila da napravi specijalan elektronski čitač knjiga "Navy e-Reader Device", poznat i kao "NeRd", što u prevodu znači - "štreber".

Podmornice su opremljene sa po pet "NeRd" uređaja, dizajniranih tako da se lako prenose i nalikuju na kofere, od kojih svaki košta 2300 dolara.

Svaki od ovih čitača ima memoriju za oko 300 knjiga, ali se preko uređaja ne može pristupiti internetu, niti ovi "štreberski" kompjuteri imaju kameru, niti se fajlovi mogu kopirati, kako ih hakeri ne bi pronašli kojim slučajem.

Spisak knjiga, koje su imale čast da usreće mornare, je vrlo šarolik, pa su se tako u bazi podataka našla dela različitih žanrova, od naučne fantastike, do ljubavnih romana i klasika.

Planira se da posle uspeha sa posadom podmornice, ovaj e-čitač počne da se koristi i kod mornara na drugim plovilima američke vojske, kruzerima, ledolomcima, frigatama i bolničkim brodovima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve