Svet
20.06.2018. 10:18
R.E./Express.UK

Kina na tamnoj strani Meseca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čast da postane prva zemlja koja je odgonetnula šta se nalazi na tamnoj strani meseca, pripašće Kini, budući da je ova zemlja lansirala posebno napravljen relejni satelit, koji će u nekoliko narednih meseci da omogući komunikaciju između robotića na Mesecu i stanice na Zemlji.

Ovaj satelit nazvan je simbolično Queqiao, pošto se do sada smatralo da je usled elektromagnetnih smetnji nemoguće uspostaviti komunikaciju sa dalekom stranom Meseca, i njegovo ime u doslovnom prevodu znači "most svraka", budući da ono u kinieskoj tradiciji označava svrake-glasnike, koji po legendi spajaju razdvojene parove.

Vu Janhua (Wu Yanhua), zamenik šefa kineske nacionalne službe za istraživanje svemira (CNSA), izjavio je kako će ovaj poduhvat potvrditi mesto Kine kao jedne od ključnih igrača u "svemirskom osvajanju", dodavši da je cilj da se uskoro pored robota, pošalju i ljudi na misterioznu mesečevu stranu, kao i roboti istraživači na Jupiter i njegove satelite. "Naš cilj je da do 2030. godine Kina postane jedan od centara moći svemirskog istraživanja", izjavio je Janhua.

Čitajte i: CILJ ISTRAŽITI TAMNU STRANU MESECA: Kina lansirala novi satelit

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve