MEĐUNARODNA KONFERENCIJA: Slika žene u medijima

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA: Slika žene u medijima


U Srbiji se mora promeniti slika žena u medijima koji bi trebalo pozitivnim vestima da afirmišu ulogu žena u društvu, a ne da plasiraju senzacionalističke vesti, poručili su učesnici druge međunarodne konferencije “Slika žena u medijima” u organizaciji “Kluba prvih žena”.

Međunarodna konferencija "Slika žene u medijima"

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar je rekla da to telo radi i na izmeni slike žena u medijima jer ta slika nije onakva kakva bi trebalo da bude i prikazuje žene na degradirajući način.

Poručila je da žene treba zajedno da se bore protiv takve slike u medijima, ali ne tako što će sedeti skrštenih ruku.

Naglasila je da glas žena u medijima treba da se čuje i da upravo predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predstavlja taj glas time što je uspešna na svakom polju.

Lončar je istakla da je uloga medija presudna, jer oni formiraju sliku žena u javnosti koje će mlade generacije prihvatiti.

“Ne želimo da naše mlade generacije obeležimo stereotipnim i mizogenim stavovima već želimo otvoreno i inkluzivno društvo”, navela je.

Lončar je ukazala da je potrebno da ima više žena na reporterskim i rukovodećim pozicijama u medijima, ali da treba da prepoznaju važnost odgovornosti koju imaju u tom smislu.

“Izradili smo nacrt zakona koji će ugledati svetlost dana, kojim tražimo da mediji izveštavaju rodno senzitivno, a ne senzacionalistički. Želimo da imamo i veću empatiju u medijima, naročito o žrtvama žena nasilja u porodici”, istakla je Lončar.

Naglasila je da žene, takođe, moraju biti jednako plaćene kao i muškarci za isti posao.

Predsednica Udruženja „Klub prvih žena” Diana Gligorijević je rekla da će svoje aktivnosti sa širenjem aktivnosti i povezivanja ženskih udruženja proširiti i na region u narednom periodu.

Cilj je, kako kaže, da se izmeni slika o ženama u javnosti i da se promovišu žene kao uspešne i pametne, kao dobre žene, majke, poslovne žene, političarke, preduzetnice i drugo.

Ona je kazala da je od početka godine ubijeno 18 žena u porodičnom nasilju i da mediji treba o tome da izveštavaju, ali i da pišu i o ženama koje su uspešne i predstavljaju dobre primere.

“Želimo da vesti budu pozitivne za žene i da im podignu samopouzdanje”, poručila je.

Direktorka za preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić, koja je i članica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, rekla je da žene treba da budu više zastupljene u svim sferama.

Rekla je da PKS radi intenzivno na promovisanju žena i ženskog preduzetništva i da su zato pokrenuli kampanju Srbija – zemlja uspešnih priča, koja će promovisati i uspešne priče naših žena. Simanić ističe da je cilj da uspešne preduzetnice budu dobar primer mladima.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar