tehnologija i digital
19.07.2018. 15:04
R.E./JT

MOĆ DRONOVIMA: Energetske kompanije proizvode leteće robote

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kompanije koje proizvode energiju su se bacile na proizvodnju letećih dronova, koji bi mogli da prelete hiljade kilometara bez zaustavljanja. Ovim mehaničkim letačima bi bio zadatak da obilaze i kontrolišu kilometrima duge cevovode i sisteme napajanja, kako bi na vreme uočili kvar i sprečili dalja oštećenja, koja su do sad odnela bilione dolara.

Iako su kompanije "Snam" iz Italije i "EDF" iz Francuske, već počele da testiraju prototipe letećih dronova, ova tehnologija još uvek zahteva temeljnu doradu i adaptaciju, kako bi bila efikasna u onoj meri u kojoj kompanije to zahtevaju.

"Snam" je izjavio kako jedva čeka da zažive ovi dronovi, budući da mogu da lete i iznad grane vidljivosti, što će koristiti u predelu Apena i Genoe, gde se planiraju cevovodi dužine najmanje 20 kilometara.

Ni Francuska nije zaostala mnogo za Italijanima, pa je tako uložila oko 4,8 miliona evra u dronove, za koje veruje da će se naći u upotrebi u naredne dve godine i da će zameniti potrebu za skupim helikopterima i kamerama, pomoću kojih je do sada nadzirala sisteme napajanja i cevovoda.

Takođe, procenjuje se da će ovi dronovi pomoći da se poveća bezbednost radnika, pošto najveći broj zaposlenih u energetskim kompanijama zadobije povrede baš tokom provera teško dostupnih cevovoda, koji se uz to ;esto nalaze na nezgodnom zemljištu.

"Ne samo da zbog dronova štedite vreme, već i novac", izjavio je Sven Bender, glavni računovođa "Inodžia" (Innogy), druge po redu najmoćnije kompanije koja se bavi energetikom u Nemačkoj, dodavši da će vreme letećih dronova tek doći u punom zamahu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve