tehnologija i digital
19.07.2018. 15:04
R.E./JT

Kompanije koje proizvode

MOĆ DRONOVIMA: Energetske kompanije proizvode leteće robote

screenshot_105.png

Kompanije koje proizvode energiju su se bacile na proizvodnju letećih dronova, koji bi mogli da prelete hiljade kilometara bez zaustavljanja.

Kompanije koje proizvode energiju su se bacile na proizvodnju letećih dronova, koji bi mogli da prelete hiljade kilometara bez zaustavljanja. Ovim mehaničkim letačima bi bio zadatak da obilaze i kontrolišu kilometrima duge cevovode i sisteme napajanja, kako bi na vreme uočili kvar i sprečili dalja oštećenja, koja su do sad odnela bilione dolara.

Iako su kompanije "Snam" iz Italije i "EDF" iz Francuske, već počele da testiraju prototipe letećih dronova, ova tehnologija još uvek zahteva temeljnu doradu i adaptaciju, kako bi bila efikasna u onoj meri u kojoj kompanije to zahtevaju.

"Snam" je izjavio kako jedva čeka da zažive ovi dronovi, budući da mogu da lete i iznad grane vidljivosti, što će koristiti u predelu Apena i Genoe, gde se planiraju cevovodi dužine najmanje 20 kilometara.

Ni Francuska nije zaostala mnogo za Italijanima, pa je tako uložila oko 4,8 miliona evra u dronove, za koje veruje da će se naći u upotrebi u naredne dve godine i da će zameniti potrebu za skupim helikopterima i kamerama, pomoću kojih je do sada nadzirala sisteme napajanja i cevovoda.

Takođe, procenjuje se da će ovi dronovi pomoći da se poveća bezbednost radnika, pošto najveći broj zaposlenih u energetskim kompanijama zadobije povrede baš tokom provera teško dostupnih cevovoda, koji se uz to ;esto nalaze na nezgodnom zemljištu.

"Ne samo da zbog dronova štedite vreme, već i novac", izjavio je Sven Bender, glavni računovođa "Inodžia" (Innogy), druge po redu najmoćnije kompanije koja se bavi energetikom u Nemačkoj, dodavši da će vreme letećih dronova tek doći u punom zamahu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve