tehnologija i digital
18.10.2018. 16:25
R.E./B92

NOVI PLAN GUGLA ZA EVROPU: Play Store i druge Google aplikacije će se NAPLAĆIVATI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki IT gigant menja način izdavanja dozvola za korišćenje Android aplikacija u Evropi. Preciznije, Gugl će proizvođačima Androida naplaćivati aplikacije.

Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, a B92, net preneo, Gugl planira prvi put da naplati Play Store i druge Google aplikacije.

Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je EK odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru operativnog sistema Android, te na taj način uništi konkurenciju.

To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stavke, poput Play Store, koji se smatra vitalnim središtem Androida, ali je pre svega servis kompanije Google.

Osnova operativnog sistema Android ostaće besplatna i open-source, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije, moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom.

Proizvođači uređaja Android sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve