tehnologija i digital
20.06.2018. 11:59
R.E./RT

Kada je u

OBOREN "NACISTIČKI LETEĆI TANJIR": Amazon povukao igračku sa tržišta zbog tužbe za nacizam

screenshot_42.png

Kada je u maju firma Revel (Revell) pustila na tržište Amazona svoju najnoviju igračku, Haunebu II (Haunebu II), tj. model

Kada je u maju firma Revel (Revell) pustila na tržište Amazona svoju najnoviju igračku, Haunebu II (Haunebu II), tj. model ratnog letećeg tanjira, ova kompanija nije mogla ni da sanja kolike će probleme imati zbog svog izuma.

Naime, ova naizgled bezazlena igračka, koja košta oko 50 dolara, obojena ratnim bojama, ide uz upustvo koje kaže kako se ovaj plastični leteći tanjir borio u Drugom svetskom ratu na strani nacista, i još dodaje kako je baziran na stvarnom modelu letećeg tanjira koji je hitlerovska družina dizajnirala.

Naravno da je reč o potpunoj izmišljotini, ali pojavio se veliki problem prodora nacističke ideologije u sferu zabave za decu. Jens Vajner, istoričar Vojnog muzeja u Drezdenu, izjavio je kako je reč o "opasnoj gluposti", budući da se deca navode na pomisao kako su nacisti imali napredne mašine, i koje zaslužuju glorifikaciju. Vajnera je podržao i pokret za dečju zaštitu Nemačke, kao i politički analitičar Dajerk Bostel, koji je istakao da je najveći proble kod ove igračke taj što se omogućava prodor nacističkih legendi i mitova, i što se potajno podržava ekstremni desničarski pokret.

Predstavnici firme Revel su u svoju odbranu istakli kako proizvod nije namenjen deci, već je planiran za odrasle, koji vole da sakupljaju modele ratnih mašina, a takođe su priznali kako je sam tekst upustva pogrešan i da pruža nemoguću sliku datog istorijskog perioda. Revel je morao da povuče svoju igračku sa Amazona, ali zanimljivo je da se preko interneta može naći potpuno isti nacistički leteći tanjir u prodaji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve