tehnologija i digital
05.06.2018. 09:29
R.E/b92.net

Svemirski turisti moraće

PUTOVANJE OKO MESECA: Evo kada ćemo konačno leteti na Mesec

tamna-strana-meseca.png

Svemirski turisti moraće barem do sredine sledeće godine, a možda i duže, sačekati na putovanje oko Meseca brodom kompanije SpaceX-a,

Svemirski turisti moraće barem do sredine sledeće godine, a možda i duže, sačekati na putovanje oko Meseca brodom kompanije SpaceX-a, piše Wall Street Journal.

Novi program leta - odložen je barem do sredine 2019. a verovatno i kasnije - još nije objavila kompanija sa sedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018. godinu, navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali "govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Ilona Maska za istraživanje Sunčevog sistema u kojem će učestvovati čovek", dodaje taj njujorški dnevnik.

Turisti će putovati na Mesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je pre samo četiri meseca bila uspešno lansirana.

Portparol SpaceX-a Džejms Glison rekao je u saopštenju koje prenosi France Presse da kompanija "ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Meseca i da raste zanimanje klijenata" za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija tačka u dubokom svemiru do koje je čovek došao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve