tehnologija i digital
21.06.2018. 12:57
R.E. /RT

Zamislite kako bi

RECI NE "MEMOVIMA": EU usvaja kontroverzne zakone za autorska prava

screenshot_47.png

Zamislite kako bi internet izgledao kada se ne bi "kačile" meme, parodijski video klipovi i remiksi. Bezoblično, bez trunke humora

Zamislite kako bi internet izgledao kada se ne bi "kačile" meme, parodijski video klipovi i remiksi. Bezoblično, bez trunke humora i slobode. E pa, izgleda da nas uskoro očekuju takve internet praznine, budući da je EU najavila kako će ubrzo biti usvojen novi zakon o autorskim pravima, koji "kopiranje" sadržaja, makar i u satirične svrhe, vidi kao kriminalni čin.

Naravno da je usvajanje takvog zakona izazvalo burnu reakciju javnosti, koja je nezadovoljna Članovima 11 i 13 EU direktive o autorskim pravima, uspela da pomeri usvajanje ove odluke za jul.

Najveću pobunu je uzrokovao Član 11 iz novog zakona, koji zahteva da onlajn platforme plate za linkove sa kojih su preuzele vesti ili određeni sadržaj, a ne samo da naznače referencu. Smatra se da je ova ideja potekla od Gugla i Fejsbuka, koji na taj način žele da zarade više novca, ne obazirući se što uslovljavaju široku cenzuru internet sadržaja, budući da će se uvesti i novčana kazna ako se linkovani sadržaj kritikuje ili izvrće ruglu. Član 13 je još drastičniji, pošto zahteva da se linkovani sadržaj momentalno ukloni. Usvajanje reformi bi značilo definitivan kraj meme "kulture", specifičnog internet humora i kritičke slobode na internetu.

"Nove mere ozbiljno ugrožavaju osnovna prava i slobodu interneta", izjavila je Julija Reda, nemački političar i član Evropskog parlamenta (MEP), a njenim kritikama se pridružio i Džimi Vejs, osnivač Vikipedije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve