tehnologija i digital
16.10.2018. 16:16
R.E:RTI/WEARETHEMIGHTU

Američka vojska je

ROBOT LJUDOŽDER: Mi smo baterije za mašine

screenshot_180.png

Američka vojska je napravila robota koji može da jede organizme i da tu "užinu" pretvara u gorivo.

Ovaj potencijalni robot-ljudožder je

Američka vojska je napravila robota koji može da jede organizme i da tu "užinu" pretvara u gorivo.

Ovaj potencijalni robot-ljudožder je prvobitno zamišljen kao mašina koja bi se napajala biorazgradivim i ekološki prihvatljivim gorivom, a uz to bi se pokazao kao sjajan prečišćivač okoline, budući da bi se još hranio i lešinama životinja.

Ovaj projekat je započen još 2003. godine, i robot je nazvan EATR (Energetically Autonomous Tactical Robot), što bi se skraćeno moglo prevesti kao "Žderač".

Robot je osmišljen tako da može da izdrži i najekstremnije vrenemske ili geografske uslove, i inžinjeri naglašavaju da bi zaista mogao pomoći radnicima prilikom prenošenja teških predmeta i mukotrpnog fizičkog rada.

Uz to, ova mašina ima neverovatan sistem za nadzor, a budući i da je izuzetno izdržljiva, smatra se da bi bila od velike pomoći prilikom katastrofa, ako bi bilo potrebno izvlačiti ljude iz obrušenih zgrada, na primer.

"U potpunosti razumemo da je javnost zabrinuta da bi ovakvi roboti mogli da počnu da se hrane ljudima, ali to nije naš plan, niti smo imali takav zadatak", rekao je Hari Šoel, CEO jedne od tehnoloških kompanija, koja je sarađivala sa vojskom na ovom projektu.

Budući da je Ženevskom konvencijom zabranjena desakralizacija leševa, inžinjeri koji planiraju da uskoro puste u pogon "Žderača", naglašavaju kako on nipošto neće jesti mrtve ljude. Oni tvrde da će se umesto toga mehanički ljudožder hraniti biljkama, opalim granjem i drvećem.

Dakle, ljudožder će biti vegeterijanac, zaklinju se oni. Uprkos ovom razuveravanju, javnost je vrlo zabrinuta zbog "Žderača" i svi kao da čekaju onaj trenutak kada će mašina odlučiti da promeni dijetu i početi da sama odlučuje šta ili ko joj je sledeći obrok.

Jedino pitanje je šta ćemo da radimo kada robotu presedne zelena salata?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve