tehnologija i digital
05.05.2018. 14:16
Kristina Kecman, Foto: Printscreen Youtube

Saradnja sa Fejsbukom

SAJBER SEČA KNEZOVA: Jan Koum napušta Vatsap, da li je kriv za to Fejsbuk?

watsapp.png

Saradnja sa Fejsbukom došla je glave Jan Koumu, osnivaču kompanije „Vatsap“ (WhatsApp), i jednom od stubova moderne internet komunikacije.

Koum je izjavio

Saradnja sa Fejsbukom došla je glave Jan Koumu, osnivaču kompanije „Vatsap“ (WhatsApp), i jednom od stubova moderne internet komunikacije.

Koum je izjavio da napušta svoju firmu, koja godišnje zaradi i do bilion američkih dolara, kako bi se posvetio bacanju frizbija i sakupljanju automobila. Izgleda da je Kuom iznenada doživeo revolucionarno prosvetljenje i odlučio da se frizbi i automobili isplate više nego multimilionska kompanija. A možda se samo umorio od neprekidnih borbi sa Fejsbukom, koje bile posebno oštre tokom prošle godine.

Zanimljivo je da Zakerberg, osnivač Fejbuka, prihvatio je oberučke odlazak Kouma, i ljubazno mu zahvalio na svim poukama o enkripciji podataka, koje mu je Koum pružio tokom godina, kako bi se digitalna moć otela od sistema i vratila narodu.

Ova Zakenbergova izjava deluje dosta ironično, budući da se borba između Vatsapa i Fejsbuka oko šifrovanih podataka vodi još od 2014. godine, kada su Koum i Brajan Akton (Brian
Acton) prodali svoju firmu Fejsbuku za 19 biliona dolara, ali uz „gvozdeni“ uslov da će svi
podaci o korisnicima ostati šifrovani i da Fejsbuk neće ni u kom slučaju pokušati da ih takne, tj.
dekodira, kako bi se koristio njima.

Međutim, prošle godine, Fejsbuk je pojačao pritisak na Vatsap, kako bi se lični podaci korisnika „otvorili“ i upotrebili za marketing. Na taj načni Fejsbuk bi se bez muke dokopao brojeva telefona korisnika, kao i telefona njihovih prijatelja sa kojima su umreženi, pa bi im bi se na primer, predložila opcija „biznis četa“, kako bi to pomolgo raznim kompanijama (posebno Fejsbuku) da zarade više novca. Koum i Akton su se protivili koliko su mogli ovim mahinacijama, a čitava situacija se zahuktala kada je Akton, u martu ove godine, poručio svojim pratiocima na Tviteru da obrišu Fejsbuk, i zatim uložio 50 miliona dolara u Signal, nezavisnu mrežu koja je napravljana kao alternativa Vatsapu.

Izgleda da, nakon samo četiri godine „saradnje“, Fejsbuk je uspeo da vratove „knezova“ Vatsapa stavi pod sekiru, kako bi što pre razbio šifre i dokopao se najvećeg sajber blaga – informacija.

Ova strategija Zakerberga i njegovog tima pokazuje da Fejsbuk želi da ostvari apsolutni monopol i dominara na sajberprostoru društvenih mreža, a takva činjenica je posebno uznemiravajuća u svetlu nedavnih događaja koji su potresli Fejsbuk, kao što su curenje podataka, manipulacija podacima kako bi se uticalo na predsedničke izbore.

Nedavno Zakenbergovo suđenje zbog bezbednosne katastrofe, kao i izvinjenje za grešku, koje je tom prilikom uputio, uopšte ne ulivaju veliko poverenje u sigurnost i privatnost korisnika ove društvene mreže.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve