tehnologija i digital
16.10.2018. 15:00
R.E./ Independent

STIVEN HOKING " JAVIO" SA ONOGA SVETA I OPLEO PO TRAMPU: On je pokrenuo globalnu pobunu protiv nauke, preti nam kulturna izolacija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stiven Hoking javio se iz groba da nas upozori da su obrazovanje i nauka u opasnosti.

Ovaj fizičar kosmosa koji je bolovao od bolesti motornih neuron, snimio je glasovnu poruku  pre nego što je umro marta ove godine u 76. godini života. Njegove reči su emitovane u Londonu na promociji njegove poslednje knjige  ,, Kratki odgovori na velika pitanja''.

Profesor Hoking u svojoj poruci upozorava da su školstvo i nauka u opasnosti više nego ikada ranije i na to da se naučnici više ne poštuju. On je naveo izbore Donalda Trampa i Brexit kao deo globalne pobune protiv nauke. Fizičar je priznao da nauka nije savladala velike izazove sveta uključujući klimatske promene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, krčenje šuma kao i podizanje nivoa mora.

,, Mi smo u opasnosti od nadolazeće kulturne izolacije i sve veće udaljenosti od napretka'', rekao je on.

,,Šta da kažemo generacijama koje nadolaze? Ja im sa samopouzdanjem mogu reći da će njihova budućnost više nego ikada ranije zavisiti od nauke i tehnologije.'' On poziva mlade ljude da ,, gledaju ka zvezdama, a ne u svoja stopala'' .

,,Važno je da nikada ne odustanete. Pustite svoju maštu, kreirajte svoju budućnost.''

Profesor Hoking je živeo više od 50 godina sa bolešću motornih neurona koja ga je ostavila paralizovanog komunicirajući sa svojim glasovno-generisanim kompjuterom.

U junu,  njegov pepeo je zakopan u Vestminster Ebeju između grobova Čarlsa Darvina i Isaka Njutna .

Njegova ćerka Lusi koja je prisustvovala promociji knjige rekla je da je slušanje njegovog  glasa bilo izuzetno emotivno.

,, Okrenula sam se, jer su mi suze potekle  niz obraze. Nekada osećam da je on još uvek tu, jer pričamo o njemu i čujemo njegov glas, gledamo njegove slike.  Mislim da je počastvovan jer je ostavio traga čovečanstvu. Nikada nije voleo da bude sam. Uvek je želeo da bude u centru zbivanja.''

U svojoj knjizi, profesor Hoking daje svoje odgovore na ,,velika pitanja'' zaključno sa osvrtom na Brexit..

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve