tehnologija i digital
27.08.2018. 15:12
R.E./BBC

"Decentralend" (Decentraland) je

TROŠE OGROMNE SUME NOVCA KAKO BI KUPILI ZEMLJU KOJA NE POSTOJI

decentralend.png

"Decentralend" (Decentraland) je virtuelna zemlja, koja je privukla milione investitora, koji žele da grade na njoj. Nije važno što ova

"Decentralend" (Decentraland) je virtuelna zemlja, koja je privukla milione investitora, koji žele da grade na njoj. Nije važno što ova zemlja ne postoji u stvarnosti, investitori su spremni i da plate do milion dolara kako bi dobili parcele u ovoj zemlji i mogli da grade svoje izmaštane kuće i živote tamo.

Na jednoj od aukcija cene parcela u "glavnom gradu" Decentralenda su koštale čak i do 28 miliona dolara! Plaća se kroz kriptovalutu koja se zove MANA, i jedna MANA je nešto malo iznad 10 centi.

"Neću prodati svoje zemljište ovde sve dok ne dosegne deset miliona dolara", ističe Sem Kler, jedan od investitora u Decentrallend, koji veruje da će se ova virtuelna zemlja i te kako isplatiti.

Ipak, uspešnost ovog sveta i igre "Decentralenda", ne zavisi samo od neverovatnih suma koje su počele da kruže virtuelnim tržištem nekretnina, već od omiljenosti igrice.

Ako "Decentralend" ne bude imao mnoštvo obožavatelja, vrlo brzo će se ugasiti. Igra je zasnovana na retro grafici i zanimljivo je to što ako jednom nešto izgradite u virtuelnoj stvarnosti, niko ne može da vam to uništi ili izbriše.

Tako nešto je moguće zato što je server "decentralizovan" i ne zavisi od kompanije koja je stvorila igricu, što je nameran potez jer su kreatori igrice želeli da stvore potpuno slobodni svet, koji ne kontrolišu kompanije i vlada.

Naravno, kao i svaka investicija, i ova investicija u virtuelnu yemlju, ima veliku mogućnost da propadne, ali i da se stostruko isplati, budući da za sada postoji veliki broj zainteresovanih za nju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve