Tema
20.02.2018. 17:59
R.E./Beta

Turske

POČELO GRANATIRANJE: Sirijske snage ušle u Afrin uprkos upozorenju Turske

afringranatiranje.png

Turske trupe su počele granatiranje ulazne tačke u kurdsku enklavu Afrin, na severu Sirije, ubrzo pošto je veći

Turske trupe su počele granatiranje ulazne tačke u kurdsku enklavu Afrin, na severu Sirije, ubrzo pošto je veći broj provladinih boraca ušao u to područje, prenela je sirijska državna televizija.
Prikazani su snimci granata koje padaju u zoni gde su se danas okupili novinari, posle čega su neki pobegli.

[caption id="attachment_114983" align="alignnone" width="710"]Foto: Twitter screenshot Foto: Twitter screenshot[/caption]

Nekoliko minuta ranije, oko 20 vozila s teškim mitraljezima je ušlo u enklavu u skladu s dogovorom vlade u Damasku i kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG). Ljudi u njima su mahali sirijskim zastavama i uzvikivali provladine slogane.

https://twitter.com/NamanTarcha/status/965989243725152256

Turska je zapretila sirijskim snagama da ne pomažu Kurdima, upozorivši da će se boriti protiv svih koji to čine.

Portparol YPG je potvrdio da su vladine snage počele da ulaze u Afrin da bi zauzeli položaje na granici sa Turskom i pomogli u odbrani od turske ofanzive. Prema njegovim rečima, YPG su pozvale vladu da učestvuje u odbrani Afrina od turske "nepravedne invazije".

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, koje prenosi Frans pres, u enklavu su ušle stotine provladinih boraca.

Turski mediji su nešto ranije javili da su turske trupe i njihovi saveznici iz sirijske opozicije povezali neke teritorije u Afrinu s gradom Azazom, koji je trenutno pod turskom kontrolom. Agencija Anadolija je prenela da je turska vojska danas zauzela devet sela, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je nešto ranije najavio skori početak opsade grada Afrina.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom, produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj, i 20. januara je pokrenula veliku kopnenu i vazdušnu operaciju s ciljem da kurdske borce istera iz Afrina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve