U fokusu
26.03.2024. 07:20
Beta

Protest

Britanski farmeri poslali poruku vlastima (FOTO)

1
Izvor: Beta/PA / Jordan Pettitt

Britanski farmeri vozili su se traktorima, u koloni koja je išla sporo, od juga Engleske do zgrade Parlamenta u Londonu u znak protesta zbog pravila donetih posle Bregzita i trgovinskih sporazuma za koje tvrde da im ugrožavaju egzistenciju i bezbednost hrane.

Desetine traktora sa članovima organizacija "Sačuvajmo britansku poljoprivredu" i "Biti fer prema farmerima iz Kenta" prolazili su kroz južna predgrađa glavnog grada Velike Britanije na putu prema Trgu Parlamenta, gde su ih čekale desetine pristalica da ih pozdrave.

Britanija, koja je napustila Evropsku uniju u procesu poznatom kao Bregzit, do sada nije imala posla sa ogromnim protestima poljoprivrednika koji su zagušili gradove u Francuskoj i drugim zemljama kontinentalne Evrope.

Poljoprivrednici iz Evropske unije bune se zbog, kako tvrde, nepotrebnih birokratskih pravila, ekoloških ograničenja koje se tiču vazduha i zemljišta, kao i nepoštene konkurencije koja im preti iz inostranstva i gura ih u bankrot. 

Britanska poljoprivreda žestoko je pogođena Bregzitom koji je tu zemlju izveo iz zone slobodne trgovine na teritoriji Evropske unije i kompleksne mreže pravila poljoprivrede koja tamo vladaju.

Mnogi britanski farmeri podržavali su Bregzit, protiveći se zajedničkoj poljoprivrednoj politici Unije, koja trpi žestoke kritike. Međutim, mnogi od njih su sada protivnici trgovinskih sporazuma zaključenih posle Bregzita koje je država sklopila sa drugim zemljama, pored ostalog sa Australijom i Novim Zelandom.

Prema njihovim rečima, ti sporazumi su otvorili vrata jeftinim uvoznim proizvodima i naneli štetu britanskim proizvođačima hrane.

Organizatori protesta kritikuju označavanje britanskom zastavom onih proizvoda koji nisu uzgajani ili požnjeveni u Britaniji.

Vlasti u Londonu su odgodile kontrolu uvoznih proizvoda koje je trebalo da počnu nakon poslednjeg kidanja veza sa Evropskom unijom, krajem 2020. godine, a farmeri kažu da to ugrožava biobezbednost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve