U fokusu
20.03.2019. 16:44
R.E./ N1

Prvi predsednik

ČOVEK SA HILJADU LICA: Radovan Karadžić

radovan-2-2.jpg

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscelitelj novog doba", živeo je raznolik život

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscelitelj novog doba", živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred izricanje konačne presude.

Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao "bivšeg lidera bosanskih Srba" i opisuje kao "čoveka s hiljadu lica", danas čeka konačnu presudu nakon što je 2016. godine prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog učestvovanja u "međuetničkom ratu u BiH u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona".

AFP ističe da su o Karadžiću podeljena mišljenja, te da ga neprijatelji, međunarodna zajednica, kao i Hrvati i Bošnjaci u BiH, osporavaju i smatraju odgovornim za ratne zločine, dok je za mnoge Srbe "heroj koji je stao u obranu svog naroda tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nakon raspada bivše Jugoslavije, i da je sličan herojima iz srpske epske poezije koji su mu bili inspiracija".

Agencija podseća da je Karadžić rođen 1945. godine u selu Petnica, nedaleko od Šavnika u Crnoj Gori, da se 15 godina kasnije preselio u Sarajevo, gdje je studirao medicinu i upoznao svoju kasnije suprugu Ljiljanu.

"Za Karadžića, koji je bio britak pesnik, priča se da je živeo boemski život, da ima prijatelje među muslimanima, da je radio kao psihijatar fudbalskog tima i da nije pokazivao puno nacionalističkih tendencija", piše agencija.

Karadžićev profesionalni mentor Ismet Cerić kaže da bivši predsednik Republike Srpske "ima hiljadu lica" i da ne živi u stvarnosti.

Agencija podseća i da je bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Miloševiš isključio Karadžića iz mirovnih pregovora u BiH krajem 1995. godine.

AFP navodi da je Karadžić nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio prinuđen da podnese ostavku usled pritiska međunarodne zajednice, nakon čega se krio, a pojavljivali su se izveštaji o tome da je sklonište tada pronašao u pravoslavnim manastirima u udaljenim delovima zemlje.

Novinska agencija naglašava da je Karadžić dostigao "skoro mitski status" nakon što obaveštajne službe nisu uspele da ga pronađu, te da je kasnije uzeo identitet "duhovnog doktora" Dragana Dabića, koji je bio njegov alter ego.

"Dabić je održavao lekcije, pisao je kolumnu u jednom nacionalnom magazinu, a Karadžićeva maska pala je kada je 2008. godine uhapšen u Beogradu, nakon gotovo 13 godina bežanja", dodaje agencija, uz napomenu da je za informaciju koja će dovesti do hapšenja Karadžića bilo ponuđeno pet miliona dolara.

Karadžiću će danas u Hagu biti izrečena drugostepena presuda.

Prvostepenom presudom on je proglašen krivim po deset točaka optužnice i osuđen na 40 godina zatvora. Bivši predsednik Republike Srpske presudu je opisao kao "monstruoznu", a sam proces u Hagu kao "političko suđenje".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve