EKSPRESOV DRUGI ROĐENDAN, ILI FENOMEN STOTOG MAJMUNA

EKSPRESOV DRUGI ROĐENDAN, ILI FENOMEN STOTOG MAJMUNA

Foto: Ekspres


Priča je iz davne 1952. godine na jednom japanskom ostrvu. Grupa naučnika vršila je eksperiment na jednoj vrsti smeđih majmuna, koji su navikli da uživaju u slatkom krompiru. Međutim, svaki obrok im je uvek bio pokvaren umakanjem krompira u gorku smesu sličnu pesku. Većina majmuna jela je cele krompire, zajedno s peskom.

Nakon određenog vremena osamnaestomesečna majmunica otkrila je da u obližnjem potoku krompir može oprati i uživati u jelu bez gorkog dodatka. Svoje otkriće prenela je na majmunsku porodicu kojoj je pripadala.

U sledećih šest godina znanje pranja krompira se širilo sa starih na mlade. Krompir su prali samo oni mladi koje je naučila porodica. Ostali majmuni su i dalje jeli koru s ukusom peska.
Dogodilo da su jednog dana svi majmuni na ostrvu počeli da peru krompire. Svi su odjednom postali svesni da mogu izbeći gorko jelo. Ono što je najviše zapanjilo naučnike jeste to da su i majmuni na susednim ostrvima počeli da rade isto iako do tada to umeće nije bilo poznato. U jednom danu svest svih pripadnika jedne vrste proširila se do nove spoznaje.

Ovaj fenomen evolucijskog skoka u razvoju kolektivne svesti Ken Kejes je nazvao “fenomen stotog majmuna”, simbolično objašnjavajući da kritična količina znanja među pripadnicima jedne vrste predstavlja 99 majmuna, a kada se konačno osvesti i stoti majmun, znanje se trenutno proširi među svim pripadnicima vrste, a bez ikakvog kontakta među sobom.

Efekat stotog majmuna dokazuje staru istinu da sve što možete napraviti kako biste promenili svet oko sebe jeste -promeniti sebe, i to nabolje naravno.

Foto: Ekspres

Foto: Ekspres

Prvi broj “Ekspresa” izašao je 29. aprila 2016. godine. Na drugačijem formatu, sa drugačijim uglom gledanja na stvarnost. S ambicijom da čitaoce ne ubeđujemo šta je to prava istina. Što reče jedan od urednika čuvenog američkog magazina “Rolling Stones”: “U novinarstvu ne postoji objektivnost, to je sranje, postoji samo urednički izbor”. S lažnom skromnošću mi bismo rekli “mi se pravimo pametni” ili, da se vratimo na priču s početka, na naše pretke, od kojih smo po Darvinovoj teoriji nastali.

Hteli smo da budemo jedni od prvih majmuna, a ne od onih koji pristaju da sebe vide u takvoj ulozi. Da li smo uspeli, pa moglo bi se reći, jer je na desetine “Ekspresovih” intervjua nakon što smo se pojavili u prodaji sutradan osvanjivalo na naslovnicama dnevne štampe. Da li smo uspeli, pa moglo bi se zaključiti i po tome što su se razna udruženja, nazovi esnafska i mnoga druga, autoriteti, kako god to shvatili, na naše tekstove ponašala da ne vide “slona u sobi”, što navodi na zaključak da je posredi “dragi strah”, odnosno da smo postali i uticajni.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar